Selvitys: Uuden S-marketin alueen liikennejärjestelyt riittävät 2040 asti

Takana näkyvä vanha S-marketin rakennus on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle uusi. Lisääntyvästä liikenteestä huolimatta tämän Klaukkalantien, Lepsämäntien ja Ylitilantien risteyksen arvioidaan toimivan hyvin aina vuoteen 2040 asti. Riitta Ketola

Riitta Ketola

HOK-Elanto hakee rakennuskiellon purkua Klaukkalassa vanhan S-marketin purkamiseksi ja uuden rakentamiseksi tontille. Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta käsittelee asiaa keskiviikon (23.10.) kokouksessa.

Alueella on voimassa rakennuskielto vuoden 2021 heinäkuuhun asti. Mikäli lautakunta myöntää poikkeamisluvan, hakijan on vielä saatava rakennuslupa.

Tontilla on vuonna 1976 valmistunut S-marketin rakennus, joka on nyt tyhjillään. Tontin omistaja on todennut, että nykyinen kaava on heidän tarpeilleen sopiva ja uusi liikerakennus S-marketille voidaan rakentaa sen mukaisesti.

Sen sijaan entistä S-marketia vastapäätä olevan entisen linja-autoaseman maanomistajalla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia tontin kehittämiseksi.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnalle esitellään keskiviikkona myös liikennetarkastelu, joka tehtiin hiljattain S-marketin viereisessäKlaukkalantien, Lepsämäntien ja Ylitilantien risteyksessä.

Työssä selvitettiin nykyiset toimivuusongelmat alueella sekä arvioitiin liikennemäärät ja nykyisen liittymäalueen toimivuus tulevaisuudessa.

Liikennetarkastelun lopputulos on, että risteyksen liittymäjärjestelyt ovat toimivia myös 20 vuoden kuluttua. WSP Finland Oy:n raportissa todetaan, että Klaukkalan ohikulkutien valmistuminen vuonna 2021 vähentää liikennettä merkittävästi, joten liittymät toimivat ennustetilanteessa paremmin kuin nykytilanteessa.

Raportissa huomautetaan, että Klaukkalantien ja Lepsämäntien risteyksessä on jo nyt pitkät vasemmalle kääntyvien kaistat, joten lisäkaistat olisivat ylimitoitettuja ennusteiden mukaisilla liikennemäärillä.

– Liittymän liikennemääriä on kuitenkin tarpeen seurata ohikulkutien valmistumisen jälkeen, jotta saadaan käsitys siitä, miten hyvin liikenne-ennusteet pitävät paikkansa ja mitkä ovat ohikulkutien vaikutukset, todetaan raportissa.

Myös valo-ohjauksen ajoitukset on hyvä tarkistaa jo nykytilanteessa.

Raportissa kerrotaan, että aamun huipputunteina ennustevuonna 2040 risteyksen viivytykset ovat pääsääntöisesti alle 35 sekuntuia ja jonot purkautuvat nopeasti.

Sen sijaan illan huipputunteina jonot ja viivytykset kasvavat, mutta liittymä kuitenkin välittää kaiken liikenteen. Lepsämäntien suunnalta viivytyksen lasketaan olevan yli minuutin pituisia, mutta jonojen päätellään pysyvän kohtuullisina ja häiritsemättä S-marketin liittymän toimivuutta.

Mikäli liikennemäärät kasvavat oletettua enemmän, viivytykset voivat olla suuria ja jonot pitkiä sekä hitaasti purkautuvia.

S-marketilta tulee jatkossakin olemaan yhteys sekä Lepsämäntielle että Klaukkalantielle etelän suuntaan.

Uusi S-market tulee lisäämään liikennemääriä Lepsämäntien ja Vaskotien liittymässä, mutta raportissa arvioidaan, että toistaiseksi Lepsämäntielle ei ole tarvetta rakentaa vasemmalle kääntyvien kaistaa S-marketin takia.

Mikäli jonoutumista kuitenkin aiheutuu, on mahdollista rakentaa lisäkaista kääntyville. Lisäksi silloin on syytä arvioida uudelleen valo-ohjauksen tarpeellisuutta autoliikenteen lisäksi myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuuden näkökulmasta uuden S-marketin valmistuttua.

Aiheeseen liittyvää

  1. HOK-Elanto tavoittelee uutta S-markettia vanhan paikalle – suunnitelmat ja aikataulut julki ehkä jo syksyn aikana
    7.10.2019 6:00
  2. HOK-Elanto haluaa kehittää Klaukkalan palveluja, mutta vanhat suunnitelmat unohdetaan: "Kaikki suunnittelu lähtee tästä päivästä”
    25.9.2019 6:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut