”Lopentiestä maaseutuasumisen esimerkkialue”

Koolla oli kylätoimijoita ja kuntien valtuutettuja Lopen Läyliäisiltä, Vihdin Vihtijärveltä ja Nurmijärven Röykästä.

toimitus

Seututien 132 varrella asuvat asukkaat ja toimijat haluavat nyt, että tiestä saataisiin kehitettyä maaseutuasumisen esimerkkialue metropolin kupeeseen. Asia kävi ilmi Vihtijärven kylätalolla järjestetyssä tapaamisessa, jossa oli paikalla erilaisia toimijoita seututien varresta.

Tapaamisen olivat kutsuneet koolle maakunnalliset kyläasiamiehet Anu Nilsson Uudenmaan Kylät ja Elina Leppänen Hämeen Kylät -yhdistyksistä.

Yhteistyötapaamisessa pohdittiin mitä Klaukkalan rakenteilla oleva ohikulkutie tarkoittaa tien varren asukkaille, yrittäjille ja kunnille ja miten tienoikaisu saataisiin parhaiten palvelemaan tien vaikutuspiirin asukkaita.

Nilsson ja Leppänen kertoivat tilaisuudessa, että asialle tarvitaan kehittämishanke.

– Osallistujat olivat yksituumaisia, että nyt on oikea hetki opetella ylittämään rajoja ja rakentamaan käytännön asioihin menevää yhteistyötä, Nilsson ja Leppänen kertovat.

Nilssonja Leppänen muistuttavat, että maantien 132 varren kylät ovat kukin kuntansa reuna-alueita.

– Niiden tarpeet jäävät kunnilta usein toissijaisiksi isompiin taajamiin verrattuna.

– Tosiasiassa seututien 132 varsi ei ole mitenkään syrjäseutua vaan elinvoimaista maaseutua ihan metropolialueen kupeessa.

Nilsson ja Leppänen aikovatkin kutsua seuraavaan tapaamiseen paikalle myös alueen kuntajohtajat Outi Mäkelää myöten.

Kyläasiamiehet kertovat, että ensimmäisessä tapaamisessa todettiin, että brändäys halutaan kuntien yhteiseksi asiaksi.

Maantien 132:n varren suurimmat kylät ovat Nurmijärven Röykkä, Vihtijärven Vihti ja Lopen Läyliäinen.

Nurmijärven 4. suurimmassa taajamassa Röykässä on n. 3000 asukasta. Röykän koulussa on n. 250 oppilasta. Röykässä on asemakaava mutta maaseutualueet ovat suunnittelutarvealuetta.

Vihdin Vihtijärvellä on puolestaan 500 asukasta ja koulussa 40 oppilasta. Se on isolta osin pohjavesialuetta ja rantaa, johon tarvittaisiin kunnallistekniikka. Nyt alue on suunnittelutarvealuetta, mikä hankaloittaa rakentamista.

Läyliäinen on Lopen eteläisin taajama, jossa on reilu 1000 asukasta. Koulussa on oppilaita 180. Siellä on juuri tehty osayleiskaava Maakylään asti, jossa on asetettu mitoitusperusteet rakentamiselle myös reuna-alueille. Kunta on myynyt asemakaava-alueelta tänä vuonna 16 tonttia kampanjalla tonnilla tontti. Pienempiä kyliä tien varrella ovat Perttula Nurmijärvellä sekä Sajaniemi ja Joentaka Lopella. Karkkilassa Haaviston ja Vaskijärvin kylät ovat myös tien vaikutuspiirissä kuten Lopen kirkonkylä.

Vantaan Luhtaanmäeltä Lopen kirkolle johtava seututie on pituudeltaan 52 kilometriä. Tien alkupään oikaisu, Klaukkalan ohikulkutie, valmistuu syksyllä 2021.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut