Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä konsultit sanovat Nurmijärven koulujen ja päiväkotien tulevaisuudesta? Palveluverkkoselvitys julki ensi viikolla

Nurmijärven uusi palveluverkkoselvitys esitellään yleisölle ensi viikon maanantaina.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen ja sivistysjohtaja Tiina Hirvonen kertovat, että tilaisuudessa esitellään konsulttiyhtiö FCG:n laatiman palveluverkkoselvityksen tulokset ja vaihtoehtoiset skenaariot.

– Konsulttiyhtiö on laatinut nykytilakuvauksen lisäksi vaihtoehtoisia ratkaisuja talousvaikutuksineen. Lisäksi he esittävät suunnitelman, joka toimii palveluiden pidemmän aikavälin kehittämisen pohjana ja antaa ennusteen palveluiden sijoittumisesta, mitoitus-ja investointitarpeista sekä käyttötalousvaikutuksista. Lisäksi tilaisuudessa esitetään millä tavoin ja missä aikataulussa palveluverkon suunnittelu ja päätöksenteko etenee, Lehtonen ja Hirvonen kertovat.

Lehtonen ja Hirvonen muistuttavat, että konsulttien esitys ei ole välttämättä samanlainen kuin se esitys, jonka virkamiehet tekevät valtuustolle. Palveluverkosta päättää lopulta kunnanvaltuusto.

– Laadittuun palveluverkkosuunnitelmaan pyydetään lausuntoja eri tahoilta ja lausuntokierroksen jälkeen valmistellaan esitys tulevaisuuden palveluverkosta ja seuraavien vuosien investointiohjelmasta, Lehtonen ja Hirvonen kertovat.

Lehtonen muistuttaa, että nyt tehtävän selvityksen keskeinen sisältö on kunnan toteuttamien palveluiden nykytilan selvitys, kiinteistöomaisuuden ja kiinteistöissä tapahtuvien ydintoimintojen selvitys. Selvityksen perusteella voidaan suunnitella tulevaisuuden palveluiden sijoittumista, mitoitusta ja investointitarpeita.

Selvityksen taustalla on kuntastrategia, NUUKA-ohjelma, toimitilaohjelma, väestömuutokset sekä tulevaisuuden väestöennuste Nurmijärvellä. Lähtötietoina ovat ennusteet tulevaisuuden lapsi- ja oppilasmääristä, rakennusten ylläpito-, käyttö- ja korjauskustannukset.

Palveluverkkoselvityksen ensimmäisessä yleisötilaisuudessa keskustelua herätti kunnan toimitilojen salkutus. Tilaisuudessa esiteltiin tilojen salkutuksesta luonnos, jossa kunnan toimitilat on jaettu punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin lohkoihin. Kolsultti Raila Oksanen kertoi tilaisuudessa, että punaisella merkityt rakennukset ovat niitä, joista kunnan tulisi hankkiutua eroon. Punaisiksi kohteiksi oli merkitty mm. tyhjillään olevia päiväkotirakennuksia.

Lehtonen kertoo, että salkutuksessa yhdistetetään tieto rakennuksen käyttöarvosta ja teknisestä kunnosta.

– Salkutus on tietoa päätöksenteon tueksi, jotta voidaan tehdä päätöksiä rakennusten tulevasta käytöstä. Lopulliset päätökset palveluverkosta tekee kunnanvaltuusto ensi keväänä.