Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LHBTIQA+? – Tunnetko jo nämä sukupuoli-identiteetin määrittelyt

Kymmenen prosenttia toisen asteen opiskelijoista määrittelee seksuaalisen suuntauksensa muuksi kuin heteroksi.

Viitisen prosenttia arvioi olevansa muita kuin cis-sukupuolisia.

Tiedot ilmenevät parin vuoden takaisesta kouluterveyskyselystä. Cis-sukupuolinen tarkoittaa, että henkilö kokee sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässä määriteltyä sukupuolta.

– Toisin sanoen yksi kahdestakymmenestä kokee, ettei ole varma sukupuoli-identiteetistään. Tavanomaisen kokoisessa opetusryhmässä voi siis olla ainakin yksi tällainen henkilö, toteaa Setan alueellisen nuorisotyön koordinaattori Teija Ryhtä, joka luennoi maanantaina Riihimäen alueen nuorisotyöntekijöille ja muille ammatissaan nuorten parissa toimiville sekä lähihoitajiksi opiskeleville.

– Mikäli tällainen nuori kuuluu lisäksi vielä johonkin muuhun vähemmistöryhmään, hän saattaa kohdata moniperustaista syrjintää.

Epävarmuus omasta identiteetistä voi tutkimustulosten valossa pahimmillaan johtaa siihen, että nuoren perhe- ja ystävyyssuhteet ovat keskimääräistä huonommat.

– Koulu koetaan erityisen turvattomaksi paikaksi. Tällaisella nuorella on kohonnut riski syrjäytymiseen, mielenterveyden haasteisiin ja itsemurhaan.

Merkkirykelmä LHBTIQA+? kuvaa erilaisia sukupuoli-identiteettejä, joiden tunnistamisessa nuori saattaa tarvita aikuisen apua, ja tähän Ryhtä luennollaan tarjosi valmiuksia.

– Toivottavasti te tunnistatte sanat ja osaatte hakea lisätietoa, kun tilanne tulee kohdalle.

Lesboille, homoille, bi- ja panseksuaaleille, transsukupuolisille ja monille muille on määritelmänsä, eikä merkkirykelmä Ryhtän mukaan enää ole edes kattava.

– Heterot on myös seksuaalinen suuntautuminen siinä missä kaikki muutkin, hän mainitsee.

– Queer on englannin kielessä paha haukkumasana, mutta sitä on ruvettu käyttämään identiteetistä, joka ei kiinnity muihin käsitteisiin. Kysymysmerkki tarkoittaa niitä, jotka vielä pohtivat suuntautumistaan.

Tilaisuuden järjestäjä Riihimäen seudun Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille avointa toimintaa, joka pyrkii auttamaan missä tahansa asiassa. Apua saa esimerkiksi koulutusta, työnhakua, ulkomaille lähtöä ja asumista koskevissa asioissa. Auttamassa on eri alojen ammattilaisia.

Ohjaamo päivystää maanantaista keskiviikkoon Riihimäen Monarilla ja torstaisin Hausjärven kunnanvirastolla kello 13–16.

Ohjaamon yhteydessä Riihimäellä toimii myös Sateenkaariryhmä, jossa 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat pohtia seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan. Ryhmä kokoontuu Monarilla torstaisin kerran kahdessa viikossa. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä puolenkymmentä nuorta.