Digikahviloille vauhdikas aloitus – tarjolla apua digilaitteiden käyttöön

Heimo Lindgren (vas.) opettaa digikahviloissa kaikkia apua tarvitsevia. Digikahvilaan kannattaa mennä, jos digikysymykset askarruttavat. Nurmijärven Opisto

toimitus

Nurmijärvellä syyskuussa käynnistynyt Digikahvila-toiminta on saanut vauhdikkaan aloituksen. Kahviloissa kävi syyskuussa yhteensä lähes 80 kuntalaista kysymässä apua ja vinkkejä digiasioissa.

– Eniten päänvaivaa näyttäisivät tuottavan erilaiset älypuhelimet ja erityisesti niiden päivittäminen ja sovellusten käyttö, toteaa Nurmijärven Opiston tietotekniikkaopettaja Heimo Lindgren

Hän on Digikahviloissa paikalla opastajien lisäksi ja auttaa tarvittaessa laiteteknisissä asioissa.

– Tyypillistä on, että henkilö ostaa puhelimen liikkeestä tietämättä sen tarkemmin, miten sitä käytetään. Älypuhelimia, tabletteja ja tietokoneita myyvät liikkeet ja verkkokaupat eivät anna käyttökoulutusta, vaan se pitäisi oppia jotakin muuta kautta. Myös oikeanlaisen puhelimen valinta tuottaa päänvaivaa, Lindgren lisää.

Digikahvilat on tarkoitettu nimenomaan laitteiden käytön opastukseen. Kahden tunnin aikana ehditään käydä läpi niitä asioita, jotka askarruttavat laitteen käytössä eniten.

Opastajan pöydän ympärille saattaa kerääntyä muutamia samoja kysymyksiä pohtivia henkilöitä. Yhdessä keskustelemalla ja harjoittelemalla saadaan moniin kysymyksiin vastauksia ja opitaan uutta.

Kahviloiden tarkoituksena on, että niihin voi tulla yhä uudelleen hakemaan vastauksia kysymyksiin tai kertaamaan jo opittuja asioita. Valmista opetusmateriaali ei käytetä, vaan kävijöiden kysymykset ovat etusijalla.

– Syyskuun digikahviloissa tehtiin muutamiin tietokoneisiin asennuksia, päivityksiä ja pientä siivousta niiden järjestelmien toimivuuden nopeuttamiseksi. Olemme myös asentaneet tarpeellisia ohjelmia työnhakua varten ja ratkoneet sähköpostin käyttöön liittyviä haasteita. Tarpeita ja kysymyksiä on laidasta laitaan, pieniä ja isoja, Lindgren kiteyttää.

– Maksuttomista Digikahviloista kannattaa ottaa kaikki hyöty irti loka-marraskuun ajan, toteaa Nurmijärven Opiston rehtori Jenni Karemo

– Olemme saaneet alkusyksyn aikana mukaan kaksi uutta opastajaa, joten nyt neuvoja jakaa yhteensä 5 vapaaehtoista opastajaa ja opettaja. Opastajien joukossa on sekä työuransa tietotekniikan parissa tehneitä että muutoin vertaisopastuksesta kiinnostuneita henkilöitä. Kahvilalle on aina varattu kaksi tuntia aikaa ja parhaiten vapaita opastajia tavoittaa jälkimmäisen tunnin aikana. Alussa on aina ruuhkaa.

Digikahvila-toiminta jatkunee edelleen keväällä 2020 ja lisäksi kirjaston henkilökunnan kanssa suunnitellaan luentotyyppisiä tietoiskuja täydentämään tiedonsaantia. Nurmijärven Opistossa pidetään loka-marraskuussa Android-älypuhelimen käyttökurssi sekä Windows-tietokonekerhojen jatkotasoja. Pääkirjastossa ja Rajamäellä ovat käynnissä maksuttomat digitaitojen peruskurssit ja Seniorsurf-päivät 9.-10.10. Kirjastoissa annetaan myös yksilöopastusta ajanvarauksella.

Fakta

Digikahvilat tiistaisin klo 13-15

Kirkonkylä, Ystävyyden kammari, Kuokkalantie 7, tiistai 12.11.

Rajamäki, Kylätalo, Terveystie 1, tiistai 22.10. ja 19.11.

Klaukkala, Tellosali, Kuonomäentie 2, tiistai 5.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.