Seitsemän veljeksen vaellusreitin mobiiliopastus käyttöön – avajaiset luvassa lauantaina

Seitsemän veljeksen reitti kulkee Helsingin keskustasta Hyvinkäälle Sveitsinpuistoon. Riitta Ketola

toimitus

Seitsemän veljeksen vaellusreitin mobiiliopastus Nurmijärven, Tuusulan ja Hyvinkään alueilla on valmistunut. Mobiilireitin avajaisia vietetään 12. lokakuuta.

1980-luvulla linjattu reitti on 90 kilometriä pitkä. Se lähtee Helsingin keskustasta Aleksis Kiven patsaalta ja päättyy Hyvinkään Sveitsinpuistoon.

Nurmijärven, Tuusulan ja Hyvinkään yhdistykset ja kunnat ovat panostaneet reitin sisällön luomiseen. Yhteisillä maastokäynneillä valittiin kiinnostavat paikat reitin pysähtymispisteille. Yhdistykset tuottivat kohteisiin tekstejä ja valokuvia.

Mukana talkootyössä ovat olleet muun muassa Hyvinkään ja Nurmijärven Latu ry, Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys, Nurmijärven luonto ry, Liikuntaseura Syke Tuusula ry, Kytäjän, Palojoen, Rajamäen ja Ruotsinkylän kyläyhdistykset sekä Lahela- ja Tuusula-seurat.

Reitin noin 150 kohdepisteessä kerrotaan tietoa alueiden luonnosta, kulttuuriympäristöistä ja palveluista. Reitin varrella on myös tarinoita Aleksis Kivestä ja katkelmia hänen tuotannostaan.

Reitti kulkee lehtomaisten rehevien metsien halki, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaissa kulttuuriympäristöissä. Vantaanjoki ja Tuusulanjoki pilkahtelevat useamman kerran reitin varrella.

Reitille pääsee lataamalla Citynomadin Nomadi-sovelluksen. Reitti avautuu katseltavaksi ja ladattavaksi 12. lokakuuta kello 10.

Avajaisten päätapahtuma on Tuusulassa, koska siellä reitti on nyt kunnan toimesta linjattu uudelleen. Myös Nurmijärvellä ja Hyvinkäällä järjestetään avajaiset. Kaikissa avajaistapahtumissa opastetaan lataamaan mobiilisovellus ja käyttämään sitä maastossa.

Avajaiset Myllykoskella (Siippoontie 769, Nurmijärvi) 12. lokakuuta kello 13–15. Ohjelmassa makkaran paistoa (hanke tarjoaa makkarat sadalle ensimmäiselle) ja reitin opastusta.

Seitsemän veljeksen reitillä -hankkeen ja mobiilireitin tekemisen on rahoittanut Leader toimintaryhmä Emo ry/Euroopan maaseuturahasto. Hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Suomi ry ja MKN Maisema. Hanke päättyy vuoden lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 7. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 13. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 14. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 15. Taksiautoilija varoittaa huijareista – sängystään herätetty autoilija jäi ilman rahoja, poliisi tutkii myös omaisuusrikosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.