Nurmijärven alijäämästä tulossa taas historiallisen suuri? "Tilapuolelta kunnollisia säästöjä aikaan"

Talousjohtaja Ville Rajahalme ei ole päässyt helppoon paikkaan, kun Nurmijärven kunta teki jo toista vuotta peräkkäin historiansa huonoimman tuloksen. Arkisto / Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunta teki viime vuonna historiansa huonoimman tuloksen, mutta talousjohtaja Ville Rajahalmeen mukaan tämän vuoden alijäämästä on mahdollisesti tulossa vielä suurempi.

Nurmijärven Uutiset kertoi 11.9., että elokuun lopun ennusteen mukaan kunnan tilinpäätöksestä olisi tulossa 11,9 Me alijäämäinen.

Keusote julkaisi oman osavuosikatsauksensa syyskuussa, ja sen mukaan sotesta, erityisesti erikoissairaanhoidosta, olisi tulossa Nurmijärvelle ensi vuonna yllättäviä kuluja 6 miljoonaa euroa lisää. Kun nämä lisätään kunnan omaan osavuosikatsaukseen, tarkoittaisi se, että tänä vuonna alijäämää olisi tulossa noin 18 miljoonaa euroa.

– Vaikka kuluvan vuoden alijäämästä on tulossa edellisvuoden tulosta huonompi, meidän pitää kiinnittää katseemme yhden talousvuoden sijasta pidempään trendiin. Lähitulevaisuus ei lupaa kasvukunnille parempia aikoja, ja tästä syystä meidän pitää katkaista holtiton velkaantuminen, Rajahalme sanoo.

Rajahalmetta huolettaa erityisesti kunnan krooniseksi muodostunut investointien rahoitusvaje, joka on johtanut lainakannan nopeaan kasvuun. Viimeisenä kolmena vuonna Nurmijärvi on pystynyt kattamaan investointikuluista noin puolet tulorahoituksella, mutta puolet on jouduttu kattamaan lainarahalla. Kaiken kaikkiaan tulorahoitus on ollut riittämätön kulurakenteeseen nähden vuodesta 2012 saakka.

Rajahalme muistuttaa, että jos lainaa otetaan koko ajan lisää, niin korkotason normalisoituessa pelkästään korkokuluista tulee kunnalle iso lasku ja lainat jäävät tulevien sukupolvien maksettavaksi.

– Meillä ylittyy tänä vuonna 200 miljoonan lainamäärä. Jos viitekorot normalisoituvat sinne 1–2 kahteen prosenttiin, se tietäisi vuosittain noin 2–4 miljoonan euron korkokulujen lisäystä. Se vastaisi noin 40–80 työntekijän yhteenlaskettua vuosiansiota.

– Käytännössä meillä tänä vuonna tulee syödyksi lihavampien vuosien aikana kerääntyneestä ylijäämästä yli kolmannes. Talouden haasteet voivat vavisuttaa kunnan taloutta siis hyvinkin nopeasti, Rajahalme sanoo.

Talousjohtajan mukaan kuntataloudessa suurin kustannuserä ovat henkilöstökulut. Monessa yrityksessä säästöjä haetaan usein henkilöstöstä, mutta Rajahalmeen ja kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan Nurmijärven kunta ei suunnittele yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista.

Säästöjä on tarkoitus hakea henkilöstöpuolella ennemmin sillä, että eläköityvien virkoja ei täytetä ja eläköitymisten myötä toimintaprosesseja ja tehtävänkuvia mietitään uudestaan vuosittain.

– Kunnat ovat toteuttaneet yt-neuvotteluita joskus, mutta ne ovat tulleet jopa kalliimmiksi. On valtava prosessi ryhtyä järjestämään neuvotteluita Ja todellisten säästöjen aikaansaaminen henkilötyövaltaisessa palvelutuotannossa on erittäin hankalaa. Palvelutarpeet kuntapalveluissa kuitenkin säilyvät koko ajan, Rajahalme sanoo.

– Me uskomme, että voimme välttää yt-neuvottelut sillä, ettemme päästä kunnan taloutta kriisiytymään ja tilanne ei ajaudu siihen, että meidän on pakko karsia henkilöstöä, Mäkelä sanoo.

Kunnassa järjestettiin edelliset yt-neuvottelut ja lomautukset vuonna 2014.

– Se on niin lähiajan muistissa, ettemme missään nimessä halua käyttää tätä lomautusvaihtoehtoa, vaan ensisijaisesti tarjoamme keinoja, jotka ovat terveellä ja kannattavalla pohjalla, Mäkelä linjaa.

Rajahalme muistuttaa, että on tärkeää, että säästöjä saadaan pienistäkin puroista.

Säästöjä haetaankin aina konsulttiostojen vähentämisestä ja kalusteiden ja ict-laitteiden hankintojen vähentämisestä lähtien. Lisäksi sammutetaan mm. katuvaloja ja vähennetään yleisten alueiden siistinä pitoa.

Rajahalmeen mukaan kaikkein tärkeintä kunnan talouden kannalta olisi saada palveluverkko ja siihen sisältyvät toimitilaratkaisut kuntoon.

– Toivottavasti pystymme tekemään järkeviä ratkaisuja toimitilapuolella ja saamaan sieltä kunnollisia säästöjä aikaan. Siihen ei voi luottaa liikaa, että palvelutuotannosta nipistämällä nykyisessä toimitilarakenteessa saadaan isoa kuvaa tasapainotettua. Fiksut toimitilaratkaisut tukevat palveluprosessien modernisointia sekä tehostavat samalla tilojen käyttöä.

Lue myös:Sisäilmakorjaukset rasittavat kuntataloutta – Näin Nurmijärvi perustelee verokorotusesitystä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 2. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 3. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 4. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 5. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Nurmijärvelle hopeaa golfin SM-kisoista
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. Kesäkirppikset alkoivat Rajamäellä – seuraava tapahtuma torstaina
 13. Pääkirjoitus: Keväästä jäi sittenkin positiivinen fiilis
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.