Nurmijärven alijäämästä tulossa taas historiallisen suuri? "Tilapuolelta kunnollisia säästöjä aikaan"

Talousjohtaja Ville Rajahalme ei ole päässyt helppoon paikkaan, kun Nurmijärven kunta teki jo toista vuotta peräkkäin historiansa huonoimman tuloksen. Arkisto / Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunta teki viime vuonna historiansa huonoimman tuloksen, mutta talousjohtaja Ville Rajahalmeen mukaan tämän vuoden alijäämästä on mahdollisesti tulossa vielä suurempi.

Nurmijärven Uutiset kertoi 11.9., että elokuun lopun ennusteen mukaan kunnan tilinpäätöksestä olisi tulossa 11,9 Me alijäämäinen.

Keusote julkaisi oman osavuosikatsauksensa syyskuussa, ja sen mukaan sotesta, erityisesti erikoissairaanhoidosta, olisi tulossa Nurmijärvelle ensi vuonna yllättäviä kuluja 6 miljoonaa euroa lisää. Kun nämä lisätään kunnan omaan osavuosikatsaukseen, tarkoittaisi se, että tänä vuonna alijäämää olisi tulossa noin 18 miljoonaa euroa.

– Vaikka kuluvan vuoden alijäämästä on tulossa edellisvuoden tulosta huonompi, meidän pitää kiinnittää katseemme yhden talousvuoden sijasta pidempään trendiin. Lähitulevaisuus ei lupaa kasvukunnille parempia aikoja, ja tästä syystä meidän pitää katkaista holtiton velkaantuminen, Rajahalme sanoo.

Rajahalmetta huolettaa erityisesti kunnan krooniseksi muodostunut investointien rahoitusvaje, joka on johtanut lainakannan nopeaan kasvuun. Viimeisenä kolmena vuonna Nurmijärvi on pystynyt kattamaan investointikuluista noin puolet tulorahoituksella, mutta puolet on jouduttu kattamaan lainarahalla. Kaiken kaikkiaan tulorahoitus on ollut riittämätön kulurakenteeseen nähden vuodesta 2012 saakka.

Rajahalme muistuttaa, että jos lainaa otetaan koko ajan lisää, niin korkotason normalisoituessa pelkästään korkokuluista tulee kunnalle iso lasku ja lainat jäävät tulevien sukupolvien maksettavaksi.

– Meillä ylittyy tänä vuonna 200 miljoonan lainamäärä. Jos viitekorot normalisoituvat sinne 1–2 kahteen prosenttiin, se tietäisi vuosittain noin 2–4 miljoonan euron korkokulujen lisäystä. Se vastaisi noin 40–80 työntekijän yhteenlaskettua vuosiansiota.

– Käytännössä meillä tänä vuonna tulee syödyksi lihavampien vuosien aikana kerääntyneestä ylijäämästä yli kolmannes. Talouden haasteet voivat vavisuttaa kunnan taloutta siis hyvinkin nopeasti, Rajahalme sanoo.

Talousjohtajan mukaan kuntataloudessa suurin kustannuserä ovat henkilöstökulut. Monessa yrityksessä säästöjä haetaan usein henkilöstöstä, mutta Rajahalmeen ja kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan Nurmijärven kunta ei suunnittele yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista.

Säästöjä on tarkoitus hakea henkilöstöpuolella ennemmin sillä, että eläköityvien virkoja ei täytetä ja eläköitymisten myötä toimintaprosesseja ja tehtävänkuvia mietitään uudestaan vuosittain.

– Kunnat ovat toteuttaneet yt-neuvotteluita joskus, mutta ne ovat tulleet jopa kalliimmiksi. On valtava prosessi ryhtyä järjestämään neuvotteluita Ja todellisten säästöjen aikaansaaminen henkilötyövaltaisessa palvelutuotannossa on erittäin hankalaa. Palvelutarpeet kuntapalveluissa kuitenkin säilyvät koko ajan, Rajahalme sanoo.

– Me uskomme, että voimme välttää yt-neuvottelut sillä, ettemme päästä kunnan taloutta kriisiytymään ja tilanne ei ajaudu siihen, että meidän on pakko karsia henkilöstöä, Mäkelä sanoo.

Kunnassa järjestettiin edelliset yt-neuvottelut ja lomautukset vuonna 2014.

– Se on niin lähiajan muistissa, ettemme missään nimessä halua käyttää tätä lomautusvaihtoehtoa, vaan ensisijaisesti tarjoamme keinoja, jotka ovat terveellä ja kannattavalla pohjalla, Mäkelä linjaa.

Rajahalme muistuttaa, että on tärkeää, että säästöjä saadaan pienistäkin puroista.

Säästöjä haetaankin aina konsulttiostojen vähentämisestä ja kalusteiden ja ict-laitteiden hankintojen vähentämisestä lähtien. Lisäksi sammutetaan mm. katuvaloja ja vähennetään yleisten alueiden siistinä pitoa.

Rajahalmeen mukaan kaikkein tärkeintä kunnan talouden kannalta olisi saada palveluverkko ja siihen sisältyvät toimitilaratkaisut kuntoon.

– Toivottavasti pystymme tekemään järkeviä ratkaisuja toimitilapuolella ja saamaan sieltä kunnollisia säästöjä aikaan. Siihen ei voi luottaa liikaa, että palvelutuotannosta nipistämällä nykyisessä toimitilarakenteessa saadaan isoa kuvaa tasapainotettua. Fiksut toimitilaratkaisut tukevat palveluprosessien modernisointia sekä tehostavat samalla tilojen käyttöä.

Lue myös:Sisäilmakorjaukset rasittavat kuntataloutta – Näin Nurmijärvi perustelee verokorotusesitystä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Suvivirsi koskettaa nyt erityisesti" –  perheenisät kiittävät koulunsa päättäviä musiikkivideolla
 2. Vähittäiskaupan suuryksikölle tehdään tilaa Kirkonkylässä? Kunta laittoi vireille asemakaavan muutoksen
 3. Messut jatkuvat Nurmijärven kirkoissa – yli 50 henkilöä voi osallistua, myös ehtoollista jaetaan
 4. Poliisi muistuttaa: Pelisäännöt sovittava ennen koulujen päätösjuhlia – näin tapahtuu, kun poliisi löytää alaikäisiltä alkoholia
 5. Koronatartunnat tasaantuneet Keusoten alueella – vain Tuusulassa selkeää kasvua tartuntamäärissä
 6. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 9. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 10. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 11. Luusereita ei ole! Nurmijärveläinen Satu Uusiautti sanoo, että kuka vain voi olla menestyjä – "Olennaista on, että ihminen ottaa opikseen ja jatkaa yrittämistä"
 12. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 13. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vähittäiskaupan suuryksikölle tehdään tilaa Kirkonkylässä? Kunta laittoi vireille asemakaavan muutoksen
 2. Koronatartunnat tasaantuneet Keusoten alueella – vain Tuusulassa selkeää kasvua tartuntamäärissä
 3. Touhula aloittaa isot yt-neuvottelut ja saattaa sulkea yli 40 päiväkotia – Nurmijärvi voi huokaista helpotuksesta
 4. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 5. Kirkonkylän S-market saa uuden ilmeen – "Vastaa kustannustasoltaan lähes uuden marketin rakentamista"
 6. "Suvivirsi koskettaa nyt erityisesti" –  perheenisät kiittävät koulunsa päättäviä musiikkivideolla
 7. Poliisi muistuttaa: Pelisäännöt sovittava ennen koulujen päätösjuhlia – näin tapahtuu, kun poliisi löytää alaikäisiltä alkoholia
 8. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 9. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 10. Kansalaisopisto valmistautuu syksyyn – uutuutena hybridikursseja
 11. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 12. Mielipide: Nurmijärven lukioratkaisu lähestyy
 13. Messut jatkuvat Nurmijärven kirkoissa – yli 50 henkilöä voi osallistua, myös ehtoollista jaetaan
 14. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 15. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.