Mies istui vankilassa ja nosti lähes 7 000 euron tuet – Suomen suurin työttömyyskassa maksajana

47-vuotias mies syyllistyi petokseen nostaessaan työttömyyskassasta samaan aikaan rahaa, kun istui tutkintavankeudessa. Arkisto / Ella Kajaste

Sanna Jompero

Helsinkiläismies nosti viiden kuukauden ajan ansiopäivärahaa, vaikka istui samaan aikaan tutkintavankeudessa vankilassa.

Miehen onnistui nostamaan Suomen suurimmasta työttömyyskassasta ansiopäivärahaa yhteensä 6 979,03 euroa, kunnes jäi kiinni. Vilppi onnistui kuukausien ajan, koska tuntemattomaksi jäänyt henkilö täytti päivärahahakemukset miehen puolesta.

Petos tapahtui vuoden 2016 syyskuun ja vuoden 2017 maaliskuun välisenä aikana. Vahinkoa kärsi Yleinen työttömyyskassa YTK.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 47-vuotiaan miehen toukokuussa petoksesta 30 päiväksi vankeuteen. Tuomio oli ehdoton.

Mies valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen, joka katsoi, ettei rangaistusta ollut syytä määrätä ehdottomana ja alensi tuomiota.

Hovioikeus tuomitsi miehen tämän viikon maanantaina 30 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Mies tunnusti pyytäneensä toista henkilöä täyttämään ansiopäivärahahakemuksen, mutta kertoi ettei tiennyt, että hänen olisi pitänyt kertoa työttömyyskassaan tutkintavankeudestaan.

Tutkintavankeudessa mies oli ollut törkeän huumausainerikosepäilyn vuoksi.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana miehen selitystä, etteikö tämä olisi pystynyt usean kuukauden aikana tutkintavankeudessa ollessaan ilmoittamaan vankilaviranomaisille, että hän saa rahaa työttömyyskassasta.

Mies kertoi, että oli yrittänyt päästä vankilassa sosiaalityöntekijän puheille ansiopäiväraha-asian vuoksi, mutta ei ollut saanut sosiaalityöntekijälle aikaa.

Käräjäoikeuden mukaan tutkintavankeudessa olo oli täysin vankeusrangaistuksen suorittamiseen rinnastettava syy, eikä mies näin ollut työmarkkinoiden käytettävissä eikä oikeutettu nostamaan rahaa työttömyyskassasta.

Valtion varoista maksettiin miehen käräjäoikeudessa avustamalle asianajajalle 1 329,90 euroa ja hovioikeudessa mukana olleelle 409,20 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusoten asumispalveluiden lääkäripalveluiden tuottajaksi Mehiläinen – "Parantaa palvelun laatua ja saatavuutta"
 2. 4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta
 3. Rahaa opetukseen ja kasvatukseen – Nurmijärvelle yli 714 000 euroa koronavaikutusten tasoittamiseen
 4. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle
 5. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Kissojen ulkoilu puhuttaa Nurmijärvellä – näin asiasta tiedottaa Suomen Kissaliitto
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.