Kiljavan sairaalaan uusi toimintamalli – hoito- ja kuntoutuspalvelut Keusotelle

Kiljavan Sairaala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Flinkman pitää toimintamallin muutosta hyvänä asiana. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Kiljavan sairaalan nykyinen toimintamalli muuttuu. Sairaalayhtiön kaikki osakkeenomistajat ovat hyväksyneet periaatepäätöksen mallista, jossa Kiljavan Sairaala Oy vuokraa jatkossa sairaalarakennuksia Keusotelle. Keusote puolestaan järjestää sairaalan hoito- ja kuntoutuspalvelut joko omana toimintanaan tai kilpailuttamalla ne.

Kiljavan Sairaala Oy on Keski-Uudenmaan kuntien ja Hus-kuntayhtymän omistama osakeyhtiö. Kuntaosakkaita ovat Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula ja Mäntsälä.

Tällä hetkellä Kiljavan Sairaala Oy on itse palvelujen tuottaja. Kilpailutuksen tuloksena hoito- ja kuntoutuspalveluista vastaa nyt Attendo.

Uudella toimintamallilla tavoitellaan Kiljavan Sairaala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Flinkmanin mukaan sairaalassa annettavan kuntoutuksen yhteensovittamista Keusoten kuntoutukseen ja palvelutuotantoon. Samalla haetaan synergiaetuja.

Flinkman uskoo, että lähetekäytännöt ja tiedonsiirto paranevat.

– Toimintamallin muutos on hyvä asia. Se antaa mahdollisuuden sitoa kuntoutuspalvelut kiinteämmin Keski-Uudenmaan soten yhteyteen. Nyt toimintamallissa on organisaatioraja, sillä Kiljavan Sairaala Oy ja Keusote ovat erillisiä asiakasrekisterin pitäjiä, Flinkman sanoo.

Kiljavan Sairaala Oy:n omistajakunnat liittyivät vuoden 2018 alussa Keusoteen. Tämän vuoden alusta lähtien Keusote on vastannut alueen sotepalveluista myös tuottajana.

Kiljavan Sairaala Oy:n ja Attendon henkilöstöön toimintamallin muutoksella ei ole Flinkmanin mukaan suurta merkitystä, sillä muutos toteutetaan liikkeen luovutuksena.

Liikkeen luovutuksessa työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle.

Kiljavan Sairaala Oy:n tämänhetkisestä henkilökunnasta noin 100 henkilöä on Attendon palkkalistoilla ja kuusi Kiljavan Sairaala Oy:n palkkalistoilla.

Jo tehdystä periaatepäätöksestä huolimatta toimintamallin muutos ei tapahdu hetkessä, sillä Kiljavan Sairaala Oy:n ja Attendon välinen sopimus on Flinkmanin mukaan voimassa 31. joulukuuta 2020 saakka.

– Tämän syksyn aikana Keusote tekee omat linjauksensa ja päätöksensä palvelutuotannosta. Me ryhdymme täällä Kiljavan Sairaala Oy:ssä laatimaan vuokrasopimuksia, Flinkman kertoo aikataulusta.

Keusoten lisäksi toinen Kiljavan Sairaala Oy:n organisaatiorajat ylittävä yhteistyökumppani on HUSin alainen Hyvinkään sairaala. Tällä hetkellä lähes puolet Kiljavan sairaalan asiakkaista tulee Hyvinkään sairaalasta.

– Rinteen hallituksen soteuudistus näyttää, miten nykyinen erikoissairaanhoito ja sen rajapinta peruspalveluihin jatkossa hoidetaan. Keski-Uudellamaalla on pitkä perinne asioiden yhdessä hoitamisella, Flinkman miettii.

Kiljavan sairaalassa on tällä hetkellä käytössä 93 asiakaspaikkaa ja 15 lisäpaikkaa. Sairaalan kakkososasto on tyhjillään. Sitä on käytetty muun muassa Nurmijärven kunnan väistötilana, mutta tällä hetkellä se on poissa käytöstä.

Lisäksi sairaalan ensimmäisessä kerroksessa on 900 neliötä peruskorjaamatonta, käytöstä poissa olevaa osastotilaa. Flinkman arvelee, ettei Keusote ole tässä vaiheessa kiinnostunut vuokraamaan kyseistä tilaa, vaan se jää Kiljavan Sairaala Oy:lle.

Asiakaspaikoista on vuositasolla käytössä keskimäärin 78. Noin 30 paikoista on pitkäaikaispotilaiden ja hoivajaksolla olevien potilaiden käytössä ja loput 40–50 kuntoutuspotilaiden käytössä.

Kiljavan sairaalassa annetaan lähinnä neurologista kuntoutusta sekä kuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville asiakkaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.