Aleksis Kivi -viikon ohjelmassa monipuolista ohjelmaa – tätä kaikkea on luvassa

Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat esiintyy 10.10. Aleksis Kiven kodilla. Prinssien laulusolisti Eemu Laurila (toinen oikealta) kertoo pitävänsä itse kovasti Kiven kielestä, erityisesti miehen runoista. Pyry Keto

toimitus

Nurmijärven suurmiestä, kansalliskirjailija Aleksis Kiveä, juhlistetaan paikallisesti koko ensi viikon ajan.

Kunta järjestää Kiveen liittyvää ohjelmaa joka päivä.

Teemaviikko alkaa pääkirjastossa ma 7.10. klo 18 kirjailija Risto Isomäen vierailulla. Isomäki on tunnettu ilmastotietoisuuden- ja ympäristön puolestapuhuja. Suurelle yleisölle Isomäki on tullut tunnetuksi kaunokirjallisten teostensa kautta.

Tiistaina 8.10. on Klaukkalan kirjastossa Klassista iltamusiikkia pianisti Tuomas Nybergin soittamana.

Musiikki soi myös Kivi-viikon satutuokiossa pääkirjastossa 9.10. klo 18, jolloin kuullaan Lauluja oravasta ja muista otuksista. Esiintymässä on duo Tiina ja Valtsu.

Kirjailijavierailut jatkuva keskiviikkona 9.10. klo 18, kun palkittu ohjaaja ja kirjailija Heidi Köngäs saapuu vieraaksi Klaukkalan kirjastoon. Köngäksen ohjaustöitä ovat muun muassa tv-elokuvat Liian paksu perhoseksi ja Viimeiset mitalit sekä T auno Tukevan sota Köngäs on kirjoittanut useita romaaneja ja lastenkirjoja.

Kivi-viikon pääpäivä on torstai 10.10., joka on Aleksis Kiven päivä.

Silloin Palojoella sijaitsevassa Aleksis Kiven kodissa on avoimet ovet klo 10–17. Klo 14 paikalla nähdään myös Kivi Juhlien Irja Rätön vetämä draamaopastus Pappihan pojasta piti tulla

Klo 13 ja klo 15 kuullaan Kaukametsä-runo Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat –yhtyeen esittämänä.

Vaasalaisbändi Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat julkaisee lokakuussa toisen albuminsa nimeltä Yhä unessa. Levyn avainkappaleena on Aleksis Kiven runoon perustuva kappale Kaukametsä, johon yhtye kävi kuvaamassa musiikkivideon viime vuonna Aleksis Kiven kodilla.

Kirkonkylässä on puolestaan luvassa klo 12 seppeleen lasku ja ohjelmaa. Maksuttomat pullakahvit tarjoillaan pääkirjastossa seppeleenlaskun jälkeen.

Iltapäivällä klo 13.30 Suomen kansallisoopperasta eläkkeelle jäänyt oopperalaulaja Matti Pasanen esittää pääkirjastossa Sydänmaan lauluja vaeltajalle Konsertti koostuu lauluista, joita Pasanen on säveltänyt muun muassa Aleksis Kiven, Eino Leinon ja Kantelettaren runoihin. Mukana on myös kokonaan hänen omia laulujaan.

Illalla on vielä Aleksis Kiven päivän päätapahtuma, konsertti klo 19 Klaukkalassa Monikkosalissa. Konsertissa kuullaan maamme tunnetuimpiin säveltäjiin kuuluvan Kaj Chydeniuksen musiikkia Jussi Chydeniuksen ja Taru Nymanin tulkitsemana. Konsertin juontaa ja säestää säveltäjä Kaj Chydenius itse.

Nurmijärven kunnan järjestämän Aleksis Kiven päivän konsertin yhteydessä jaetaan kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekka ja Aleksis Kiven Seuran myöntämä Eskon puumerkki.

Lippuja tähän maksulliseen tapahtumaan voi ostaa osoitteesta www.lippu.fi tai R-kioskeilta tai Monikon kahviosta.

Perjantaina 11.10. klo 18.30 on luvassa Kino Juhassa Erkki Pirtola ja vyöryvät kuvat -tapahtuma. Tilaisuudessa on ensin luvassa klo 18.30 kansainvälisesti tunnetun performanssitaiteilija Roi Vaaran Ajan tila -performanssi Kino Juhan edustalla, johon yleisöllä on vapaa pääsy.

Vaaran esitys on lähtölaukaus Nurmijärvellä syntyneen ja koulut käyneen taiteilija Erkki Pirtolan elämään ja taiteeseen pureutuvaan taidetapahtumaan, joka alkaa Kino Juhassa performanssin jälkeen kello 19.

Tapahtumassa nähdään Erkki Pirtolan taiteilijaystäviin kuuluneen Pekka Kainulaisen ja Aimo Hyvärisen Pirtolasta tekemät elokuvadokumentit. Molemmat elokuvantekijät ovat paikalla pitämässä alustukset elokuvilleen.

Kainulaisen ja Hyvärisen elokuvien lisäksi tapahtumassa nähdään Erkki Pirtolan ITE-Suomi video. Pirtola tuli taiteensa ohessa tunnetuksi siitä, että hän toi suomalaisen ITE-taiteen suuren yleisön tietoisuuteen.

Tapahtuman juontajana toimii Erkki Pirtolan poika Sampsa Pirtola

Erkki Pirtolan vyöryviin kuviin pääsee sisään maksuttomalla pääsylipulla. Lippuja on jaossa Nurmijärven pääkirjastossa.

Aleksis Kivi -viikko jatkuu vielä viikonlopun ajan. Lauantaina 12.10. klo 12 Nurmijärven musiikkiopiston kitaransoiton oppilaat esiintyvät opettajansa Kari Weseliuksen johdolla Klaukkalan kirjastossa.

La 12.10 klo 13 Rajamäen kirjastossa nähdään puolestaan kirjailijavieraana Katja Kettu Kirjailijana tunnettu Kettu on myös toiminut käsikirjoittajana ja tehnyt animaatio-ohjauksia ja musiikkivideoita. Ketun uusin romaani Rose on poissa (2018) nousi Finlandia-palkintoehdokkaaksi.

Viikko huipentuu sunnuntaina 13.10. vietettävään Nurmijärvi-päivään.

Päivä alkaa kello 10 Nurmijärven kirkossa messulla ja kirkkokahveilla. Sen jälkeen on seurakuntakeskuksessa päiväjuhla, jossa puhujana kuullaan historioitsija Teemu Keskisarjaa Juhlaan on vapaa pääsy.

Klo 13.30 seurakuntakeskuksessa pidetään perinteiset kotiseutupäivälliset, jonne lippuja voi ostaa Nurmijärvi-Seuralta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 2. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 3. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 4. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 5. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 6. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 7. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 12. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 13. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 14. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 15. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.