Vihreät peräänkuuluttavat lasten huomiointia päätöksenteossa

Kuvituskuva Tuire Punkki

toimitus

Vihreiden, demareiden ja vasemmiston valtuustoaloite liittymisestä Unicefin lapsiystävällinen kunta -malliin äänestettiin kumoon keväällä valtuustossa. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Leni Pispala kertoo, että vihreät eivät kuitenkaan hyväksy asiaa kyseenalaistamatta.

– Valtuustoryhmämme ei allekirjoita silloin esitettyjä perusteita siitä, että Nurmijärvellä toimitaan jo nyt niin lapsilähtöisesti, että Unicefin malli olisi ollut turhaa byrokratiaa ja työmäärän lisääntymistä, Pispala sanoo.

Vihreät tekivätkin viime keskiviikkona valtuustossa uuden aloitteen, jossa perätään lapsivaikutusten arvioinnin käyttöön ottoa päätöksenteossa. Vihreät esittävät, että toimintasääntöjä uudistettaessa niihin lisätään säännös lapsivaikutusten arvioinnista.

– Mikäli aidosti on niin, että toiminta on jo lapset huomioon ottavaa, niin tähän aloitteeseen luulisi olevan helppoa vastata kyllä ja lähteä mukaan. Kysehän on silloin ainoastaan asioiden aukikirjoittamisesta päätösten yhteydessä, Pispala sanoo.

Vihreät muistuttavat aloitteessaa, että lapsivaikutusten arviointi on prosessi, jossa arvioidaan päätösesityksen vaikutuksia lapsen oikeuksien toteutumiseen: mm. lasten hyvinvointiin, terveyteen, turvallisuuteen, yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen. Päätösten vaikutuksia lapsiin ja lasten elämään myös seurataan ja arvioidaan.

– Lapsen edun ja lapsivaikutusten arviointia tehdään kunnissa yleis – ja erityislainsäädännön mukaisesti. Nurmijärvellä lapsivaikutusten arviointia ei ole juurikaan tehty edes niillä hallinnonaloilla, jotka liittyvät suoraan lapsi – ja perhepalveluihin. Myös kaavoitus – ja maankäyttöratkaisut edellyttäisivät lapsen edun arviointia erityisesti mm. liikenne – ja lähipalvelujen (esim. koulujen ja varhaiskasvatuksen) osalta, vihreät toteavat.

Aloitteessa muistutetaan, että myös nuorisovaltuuston edustajien toiminta lautakunnissa edistää lapsinäkökulman toteutumista.

– Kunnallisessa päätöksenteossa tehdään kuitenkin lukuisia päätöksiä, joissa laki ei velvoita kuulemista, mutta lasten näkökulma olisi kuitenkin tärkeä huomioida. Tällaisia ovat esimerkiksi leikkipuistoihin, lähiliikuntapaikkoihin tai nuorisotiloihin liittyvät ratkaisut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.