Koululaisilla perjantaina ilmastolakko – näin Nurmijärven kunta suhtautuu poissaoloon

Helsingin ilmastomarssijat joukkokuvassa aiemmassa mielenosoituksessa. Meela Leino

Riikka Laine

Nurmijärven koululaiset saavat osallistua perjantaiseen ilmastolakkoon, joka huipentaa Kansainvälisen ilmastoviikon Suomessa. Koululaiset tarvitsevat huoltajan suostumuksen ja luvan poissaoloonsa.

– Nurmijärven kunnassa toimitaan perjantain ”ilmastolakoksi” nimetyn tapahtuman aikana oppilaiden poissaolojen kanssa koulujen normaalin käytännön mukaisesti. Huoltaja voi harkintansa mukaan hakea lapselleen vapautusta koulutyöstä. Tällaisen poissaolon aikana huoltaja vastaa siitä, että oppilaan oppivelvollisuus toteutuu, opetuspäällikkö Kati Luostarinen sanoo.

16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg aloitti ilmastolakot viime vuonna. Hän kieltäytyi menemästä perjantaisin kouluun, kunnes poliitikot ottavat ilmastonmuutoksen vakavasti ja toimivat siten, että ilmasto huomioidaan.

Nurmijärven tavoin moni muukin kaupunki Suomessa on antanut koululaisille ilmastolakkoluvan.

Ilmastolakko on Helsingissä eduskuntatalon edessä perjantaina kello 10–14.

Tällä kertaa nuoret ovat kannustaneet mukaan myös aikuisia.

– Koulujen henkilökunnan kohdalla asia on hieman eri, sillä ”ilmastolakko” ei ole lakko sanan työoikeudellisessa merkityksessä. Jos opettaja haluaa olla tilaisuuden vuoksi pois töistä, hänen tulee hakea palkatonta virkavapautta, Luostarinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.