Nurmijärvi irti Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta? "Päätöksenteko on nyt liian kaukana"

Jerry Latva toivoo nyt kuntalaisilta mielipiteitä siitä, pitäisikö Nurmijärven irtaantua Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Riikka Laine

Riikka Laine

Demareiden kunnanvaltuutettu ja Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan entinen jäsen Jerry Latva haluaa nostaa keskusteluun sen, pitäisikö Nurmijärven irtaantua Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Latvan mukaan Nurmijärven ympäristöasioiden päätöksenteko on nyt liian kaukana Nurmijärveltä.

– Emmekö pystyisi tekemään päätökset itsekin? Latva kysyy.

Nurmijärvi liittyi Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen 1.1.2013. Seudullisen yhteistyön taustalla on laki ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueesta. Kyseinen laki velvoitti kunnat, joilla ei ole käytettävissään vähintään 10 henkilötyövuotta ympäristöterveydenhuollon tehtäviin, liittymään viimeistään 1.1.2013 ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen kuuluvat Nurmijärven lisäksi Järvenpää, Kerava, Tuusula ja Mäntsälä.

Irtaantuminen ympäristökeskuksesta on periaatteessa mahdollista, jos kunta sitä haluaa ja olisi valmis ottamaan tehtävät hoidettavikseen.

Latvan mukaan asia olisi syytä nostaa keskusteluun, sillä Nurmijärvi on jäämässä ympäristölautakunnassa alakynteen.

– Nurmijärvestä on tulossa murskaamoiden luvattu kunta. Isot yritykset kokeilevat kepillä jäätä, mistä lupa irtoaisi. Kun he näkevät, että Nurmijärvelle on myönnetty lupia, niin tulee mieleen, että kohta muutkin kokeilevat hakea lupia täältä, Latva sanoo.

Latvan mukaan Nurmijärvi on lautakunnassa altavastaaja omissa asioissaan, kun muut kunnat pitävät yhtä.

Latvaa harmittaa myös se, ettei kunnalla ei ole minkäänlaista otto-oikeutta päätöksiin, vaan kunta voi ainoastaan valittaa lautakunnan päätöksistä oikeuteen.

Latva toimi itse ympäristölautakunnan varapuheenjohtajana edellisen valtuustokauden aikana. Sinä aikana hän muistelee istuneensa useamman kerran kirjaamassa erillistä mielipidettä, kun lautakunnan nurmijärveläiset jäsenet eivät olleet yhtä mieltä lautakunnan myöntämistä luvista.

Lautakunta myönsi mm. luvat Keski-Suomen Kuljetukselle ylijäämämassojen sijoitus- ja käsittelypaikan rakentamisesta Röykkään ja avolouhoksen perustamisesta Nukarille Hyvinkään rajalle. Molemmat näistä asioista odottavat nyt korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua asiassa.

– Röykän tapauksessa meidän nurmijärveläisten edustajien olisi pitänyt olla paremmin hereillä jääviysasiassa. Mutta on se ihme, että ainoat lupa-asiat mistä jätettiin eriävät mielipiteet lautakunnassa oloaikanani, olivat kaikki Nurmijärveltä.

– Ei muita kuntia yksinkertaisesti kiinnosta, jos tänne jotain suunnitellaan. Kunhan se ei tule omille nurkille, niin asialla ei ole väliä.

– Lautakunnan esittelijät ovat kyllä asiantuntevia, mutta he kertovat vain faktat ja täyttyvätkö lain vaatimukset. Päättäjien tulisi kuitenkin miettiä mahdollisia lupaehtoja, mikä on kohtuullista asukkaille, Latva sanoo.

Latva itse näkee, että Nurmijärvi voisi palkata omat virkamiehet hoitamaan ympäristöasioita samalla rahalla, joka nyt maksetaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle.

Lopuksi hän muistuttaa, että kritisointi koskee vain päätöksentekoa. Muutoin hänellä ei ole moitteen sanaa ympäristökeskuksen toiminnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.