Kuvat ja epäily: Estonian hylylle lähetettiin sukellusrobotti – "Rajavartiolaitos kehotti olemaan sukeltamatta"

Kuva Fritz Reuter -aluksen kannella näkyneestä mahdollisesta vedenalaisesta robotista, jonka epäillään liittyvän tapaukseen. Kuva on otettu Rajavartiolaitoksen helikopterista. Rajavartiolaitos

Jussi Vehkasalo

Rajavartiolaitos epäilee, että Estonian hautarauhaa on rikottu. Rajavartiolaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että Saksan lipun alla purjehtiva sukellustukialus Fritz Reuter saapui 23. syyskuuta iltapäivällä Estonian hylylle. Rajavartiolaitoksen saaman ennakkotiedon mukaan aluksen henkilöstön oli tarkoitus sukeltaa alueella.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva oli alueella ja otti yhteyttä Fritz Reuteriin informoiden sen henkilöstöä muun muassa hautarauhasta ja kehotti olemaan sukeltamatta tai muuten loukkaamatta hautarauhaa. Kehotuksesta huolimatta Fritz Reuterilta laskettiin mereen todennäköinen sukellusrobotti, joka nostettiin ylös myöhään illalla.

Tapahtumien perusteella Rajavartiolaitos epäilee,että Estonian hautarauhaa on rikottu. Rajavartiolaitos on dokumentoinut tapahtumat. Länsi-Suomen merivartiosto valvoo hylkyä ja hautarauhan noudattamista, joka liittyy lakiin matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta. Ruotsissa ja Virossa on vastaava sääntely.

Estonian hylky on kansainvälisellä merialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä. Saksa ei ole liittynyt Estonian hautarauhaa suojaavaan sopimukseen. Radiokeskustelussa saadun tiedon mukaan aluksella on myös Ruotsin kansalaisia. Rajavartiolaitos on kertonut asiastaSaksan viranomaisille.Asian selvittäminen jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.