Sääksjärven roskaantumista selvitettiin – Sääksin uimaranta puhtain

Tutkimuksessa vähiten roskia löytyi Sääksin uimarannalta ja eniten Röykän uimapaikalta. Riitta Ketola

toimitus

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus selvitti Nurmijärven Sääksjärven roskaantumista rannalla ja järven pohjassa kuudessa eri kohteessa.

Varsinaisia roskakeskittymiä järvestä ei löydetty. Vähiten roskia löytyi Sääksin uimarannalta ja eniten Röykän uimapaikalta.

Roskien kartoitus tehtiin osin rannalla ja osin järven pohjalla sukeltamalla. Työn toteutti Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Mikko Mahlamäki

– Sääksjärvi valittiin kohteeksi, koska se soveltuu erinomaisesti sukeltamiseen, sillä kasvukaudella näkyvyys on keskimäärin viiden metrin luokkaa. Kirkasvetinen järvi myös houkuttelee järvelle käyttäjiä. Halusimme selvittää, onko virkistyskäyttö aiheuttanut järven roskaantumista. Lisäksi Sääksjärvi on erityisesti suojeltava vesistö, ja alue kuuluu EU:n Natura 2000 -verkostoon, Mahlamäki erittelee syitä Sääksjärven valinnalle.

Selvitykseen valittiin kohteita, joiden käyttöaste eroaa toisistaan. Jokaisesta kohteesta kartoitettiin 50 metriä rantaa sekä yhtä pitkä matka järvenpohjaa 20 metrin ja 40 metrin päästä rantaviivasta. Yhteensä rantaa ja pohjaa kartoitettiin siis 900 metriä.

Järven pohjaa päästiin tarkastelemaan jopa neljän metrin syvyydessä, sillä erityisesti järven etelärannalla järvi syvenee nopeasti. Kartoitetut rannat olivat observatorion ranta, pohjoisrannan leirikeskuksen ranta, Säippäsaaren ranta, Haukilammen edustan ranta, Röykän uimapaikka sekä Sääksin uimaranta.

– Yhteensä roskia löytyi 121 kappaletta. Hieman huolestuttavaa on, että kaikilla kartoitetuilla linjoilla oli roskia. Roskamäärät kuitenkin vähenivät rannasta ulospäin siirryttäessä, ja varsinaisia vedenalaisen roskan keskittymiä ei löydetty.

– Yli puolet (57 %) löytyneistä roskista oli muovia. Iso osa löydetyistä roskista liittyi ruoka- ja juomapakkauksiin, esimerkiksi kalastukseen liittyvien roskien osuus oli pieni, valottaa Mahlamäki tuloksia.

Liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja Nurmijärven kunnasta toteaa, että kummallakin kunnan uimarannalla on riittävästi roska-astioita.

– Sääksin ranta pysyy Röykän rantaa siistimpänä, koska se siivotaan koneellisesti lähes päivittäin ja alkukesästä paikallinen sukellusseura siivoaa vedenalaiset osat. Teemme Sääksin rannalla enemmän kuin pelkän minimivaatimustason, koske kyseessä on erittäin suosittu virkistyskohde, sanoo Ruokoja.

– Parhaiten järven roskaantumiseen voidaan vaikuttaa rannalla tehtävillä toimilla. Tarvitaan toimiva jätehuolto, mutta myös vastuuta omista roskista. Kannustan myös viemään vaikka vain yhden toisen jättämän roskan astiaan, niin niitä päätyy vähemmän järveen, sanoo ympäristösuunnittelija Anu Tyni ympäristökeskuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esitys: Katja Vuorisesta Nurmijärven uusi hallintojohtaja
 2. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – mukana neljä nurmijärveläistä
 3. Kirkonkylän keskustan tontille löytymässä ostaja – kunta myy Lehto Tilat Oy:lle
 4. Työttömien määrä kasvoi kuukaudessa liki 1500:lla – vain Sipoossa ja Pornaisissa jyrkempi käänne
 5. Nurmijärven baaritkin avaavat ovensa – K-Kino avaa Klaukkalassa pitkän odotuksen jälkeen
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 8. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 9. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 12. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
 15. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.