Opetushallitus: Numeroarviointi halutaan kaikkiin kouluihin 4. luokasta lähtien – Käytännöt kuntien välillä ovat suuria

Opetushallitus aikoo yhdenmukaistaa numeroarvioinnin käytäntöjä eri kunnissa. Marjanen Hanna

Anniina Virtanen

Opetushallitus haluaa aikaistaa numeroarviointia niin, että se aloitettaisiin kaikissa kouluissa neljännellä vuosiluokalla. Tällä hetkellä se on yleisin käytäntö kouluissa. Vuosiluokilla 1–3 opetuksen järjestäjä päättäisi, antaako todistukset numeerisina vai sanallisina.

Lisäksi opetushallitus aikoo tarkentaa oppilaan itsearviointia sekä arvioinnin dokumentointia. Todistuksista on laadittu yhdenmukaiset mallit ja todistusmerkintöjä täsmennetään.

Esitystä varten Opetushallitus keräsi arviointiin liittyvää palautetta ja kysymyksiä rehtoreilta, opettajilta, oppilailta ja huoltajilta verkkokyselyllä syksyllä 2018. Kyselyyn osallistui yli 13 000 vastaajaa. Nyt käsitteillä oleva luonnos on kommentoitavana Opetushallituksen verkkosivuilla 16.9.–18.10.2019.

Opetushallituksen tavoitteena on yhdenmukaistaa kuntien käytäntöjä ja poistaa tulkinnanvaraisuutta. Arvioinnin yhdenvertaisuus on herättänyt keskustelua sekä kodeissa että opetusalan ammattilaisten keskuudessa.

Nykyiset arvioinnin linjaukset on koettu liian tulkinnanvaraisiksi. Lisäksi arvioinnin käytänteet ja periaatteet vaihtelivat suuresti kuntien välillä.

Kunnat ovat voineet jo vuoden 1998 perusopetusasetuksen mukaan päättää, antaako 1–7 luokilla sanallisen vai numeroarvion. Vuosiluokilla 8 ja 9 on täytynyt aina antaa numeroarvio.

Vuonna 2014 laaditussa opetussuunnitelman perusteissa kuvattiin yksityiskohtaisemmin oppilaan arviointia lainsäädännön mukaisesti. Tällöin moni alakoulu luopui numeroarvioinnista, mistä etenkin vanhemmat hämmästyivät. Esimerkiksi MTV uutisoi vuonna 2017, että monissa alakouluissa on luovuttu numeroarvioinneista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.