"Tarjottimista luopuminen lisää sotkuisuutta ja vähentää ruokarauhaa" – näin kunta vastaa

Riikka Laine

Tarjottimista luopuminen Nurmijärven kouluissa on herättänyt keskustelua siitä, onko tarjottimista luopuminen hyvä asia.

Kaikissa Nurmijärven kunnan kouluissa ollaan siirtymässä ruokailuun ilman tarjottimia. Ensimmäiset tarjottimet poistettiin Nurmijärvellä käytöstä kokeiluluonteisesti elokuussa 2018 Lukkarin ja Karhunkorven koulusta.

Senjälkeen tarjottimia on vähitellen otettu pois kouluilta niin, että tällä hetkellä tarjottimet ovat käytössä vielä kuudessa koulussa.

Aleksian ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkolan mukaan uudistuksen tarkoituksena on vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia.

– Tarjottimien peseminen kuluttaa vettä, pesuainetta ja henkilökunnan työaikaa. Pelkästään tarjottimien pois jättämisellä olemme säästäneet vettä 150 litraa oppilasta kohden vuodessa, Mikkola kertoo.

KunNurmijärven Uutiset kertoi viime viikon lopussa verkkosivuillaan tarjottimista luopumisesta, alkoi sosiaalisessa mediassa keskustelu tarjottimien pois jättämisestä aiheutuvasta sotkuisuudesta.

– Pöydät voivat olla sotkuisempia esimerkiksi leivän muruista. Mutta toisaalta käytämme astianpesusta säästyneen ajan pöytien siistimiseen, Mikkola sanoo.

Mikkola kertoo Aleksian saaneen juuri palautetta muutamalta yläkoululaiselta, että uusi systeemi ei ole lisännyt heidän mielestään sotkuisuutta.

– Mielestäni on myös tärkeää, että pöytiä pyyhkiessä henkilökuntamme on nyt ”lähempänä” asiakkaita. Samalla he voivat vaihtaa lasten ja nuorten kanssa vaikkapa muutaman sanan ruoan mausta.

Osa kuntalaisista epäili myös, että tarjottimen poisjättäminen vähentäisi ruokailuun jäävää aikaa. Keskustelijat olivat huolissaan myös ruokarauhasta, jos koululaisen täytyy hakea ruokia useaan otteeseen saadakseen sekä ruoat että juomat kannettua pöytään.

Mikkola täsmentää kuitenkin, että nyt tarjottimien poisjätön yhteydessä on kouluille lisätty useampia juoma- ja leipäpöytiä.

– Asiakkaat ottavat linjastosta nyt enää vain lautasen, salaatin ja pääruoan, joten jonottaminen vähenee ja lapsilla jää enemmän aikaa ruokailuun. Joissain kouluissa aterimet ovat linjastoissa, joissain pöydissä.

– Askeleita tosiaan tulee vähän lisää, kun oppilas hakee lähipöydästä erikseen leivän ja juoman, mutta lapset ja nuoret ovat selvinneet tästä hyvin.

–Astioitakin hajoaa vähemmän, kun ei jouduta taiteilemaan tarjottimien kanssa, Mikkola kertoo.

Ruokapalveluesimiehenä toimivan Sirpa Salmisen mukaan ruokahävikki on vähentynyt tarjottimien poiston myötä.

– Kun lautanen on tarjottimella, siihen otetaan enemmän ruokaa kuin jos lautanen on kädessä kannettavana. Syödään siis silmillä, otetaan liikaa eikä jakseta syödä kaikkea. Pelkälle lautaselle otetaan vähemmän ja aina voi käydä hakemassa ruokaa lisää, Mikkola lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.