Säästöt iskevät myös Nurmijärven sivistystoimeen - säästöä palkkakuluissa ja ICT-laitteissa

Riikka Laine

Nurmijärven kunta tulee karsimaan mittavasti toimintakulujaan ensi vuonna.

Säästölinja johtuu kunnan huonosta taloustilanteesta ja valtuuston lanseeraaman Nuuka-ohjelman käyttöönotosta.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan sivistyspuolella säästötavoite näkyy tulevissa investoinneissa.

– Kiinteistöjen peruskorjauksia siirtyy myöhemmäksi verrattuna tämän vuoden investointiohjelmaan. Samoin esityksessä on vain yhden päiväkodin tai koulun pihan korjaus vuodessa, kun tänä vuonna on tehty kahden pihan korjaus, Hirvonen kertoo.

Lisäksi sivistystoimi esittää kahden päiväkodin johtajan viran ja kolmen lastenhoitajan tehtävän vähentämistä, koska viime vuosina on lakkautettu useita päiväkoteja. Tällä kunta tavoittelee ensi vuodelle n. 165 000 euron säästöä.

– Tämän hetken ennusteen mukaan päiväkotipaikat riittävät silti, sillä Rajamäelle valmistuu Metsolan päiväkoti, joka korvaa Toivojentien päiväkodin, Hirvonen kertoo.

Vaskomäen päiväkoti on ollut suljettuna jo keväästä lähtien sisäilmaongelmien vuoksi ja lapset on sijoitettu muualle.

Lisäksi sivistystoimi tavoittelee 180 000 euron säästöä ensi vuonna koulujen ja päiväkotien ICT-laitteissa. – Tämä tarkoittaa sitä, että tänä vuonna on rahaa käytetty erityisesti koulujen ja päiväkotien langattomiin verkkoihin, mutta ne alkavat olla pääosin kunnossa, joten niiden osuus on voitu vähentää budjetista. Jonkin verran ICT-laitteisiin ja välineisiin varatun määrärahan pienentäminen vaikuttaa myös siihen, miten paljon laitekantaa voidaan uudistaa, Hirvonen kertoo.

Sivistyslautakunta hyväksyi talousarvioesitykset viime torstaina, ja seuraavaksi esitykset etenevät kunnanhallitukseen. Lopulliset päätökset asiassa tekee valtuusto.

Kuljetuskulut nousussa

Sivistystoimi ja tekninen toimi ovat tehneet ensi vuoden taloussuunnitelmansa kunnanvaltuuston hyväksymän talousarvioraamin perusteella. Sivistyspuolella säästöjen lisäksi lisää kuluja on tulossa mm. koulukyydeistä, joihin joudutaan varaamaan rahaa ensi vuodelle 720 000 euroa suunniteltua enemmän. Lisäksi lisäkuluja on tulossa mm. uuden lukiolain vaatimista uusista viroista ja perusopetuksen kokonaistuntimäärän lisäämisestä.

Tiina Hirvonen kertoo, että koulukuljetukset maksoivat kunnalle vuonna 2017 noin 2,3 miljoonaa. Sen jälkeen kuljetukset kilpailutettiin ja viime vuonna kulut olivat noin 2,8 miljoonaan. Ensi vuodelle kuljetuksiin varataan 3 Me.

– Oppilaskuljetusten kilpailutus tehtiin toiminnalliselta näkökulmalta. Kilpailutuksen myötä kuljetusten suunnittelu tuli omaksi työksi. Jotta kuluja saataisiin pienennettyä, kiinnitämme huomiota entistä enemmän reittien suunnitteluun, Hirvonen kertoo.

Myös lautakunnan jäsenet tekivät talousarvioesitykseen oman 280 000 euron lisäyksensä, kun he halusivat esittää alkuluokkatoiminnan laajentamista. Nyt alkuluokkatoiminnan piirissä on 25 % 0–2-luokkalaisten ikäluokista ja esityksellä tavoitellaan sitä, että toiminnassa olisi mukana 75 % ikäluokista.

Tuo 280 000 euron lisäys menee kuitenkin talousarvioraamin yli, joten nähtäväksi jää hyväksyykö valtuusto esityksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.