Nurmijärven alijäämästä tulossa odotettua suurempi – "Kipeitäkin arvovalintoja pitää tehdä"

Talousjohtaja Ville Rajahalme ei ole päässyt helppoon paikkaan, kun Nurmijärven kunta teki jo toista vuotta peräkkäin historiansa huonoimman tuloksen. Arkisto / Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunnan tilinpäätös ei tämän hetkisen ennusteen mukaan vaikuta olevan tänä vuonna juuri viime vuotta parempi.

Kunta teki viime vuonna historiansa huonoimman tilinpäätöksen, 12,1 miljoonaa alijäämää.

Tänä vuonna alijäämä on tämän hetken ennusteen mukaan 11,9 miljoonaa euroa.

Alun perin talousarvio oli tälle vuodelle 3,1 miljoonaa alijäämäinen, mutta jo ensimmäisessä osavuosikatsauksessa sote-budjetin tarkistamisen jälkeen alijäämä painui yli viiteen miljoonaan euroon.

Nurmijärven kunnan talousjohtaja Ville Rajahalmeen mukaan toisessa osavuosikatsauksessa yksi suurin alijäämää kasvattava tekijä on uuteen valtakunnalliseen sähköiseen ansiotulorekisteriin liittyvä tiedonsiirto-ongelma, jonka takia Nurmijärvi on joutunut alentamaan verotuloennustettaan 4,7 miljoonalla eurolla.

Kun uusi järjestelmä ei ole toiminut kunnolla ja palkkatietoja ei ole saatu toimitettua kaikilta työnantajilta verohallinnolle, niin osa verotuloista tullaan tilittämään kunnalle näillä näkymin ensi vuoden puolella.

– Tämä on vaikeuttanut verotuloennusteen tekemistä todella paljon. Tämä on harmillista, sillä mikäli tilitykset tulevat vasta ensi vuonna, niin myös ensi vuoden taloudesta saa helposti väärän kuvan kunnan taloustilanteesta, Rajahalme kertoo.

Kunnan omassa toiminnassa osavuosikatsaukseen yllättäviä kuluja ovat puolestaan tuoneet Valkjärven rantaan kaavoitetun Järvimaan alueen tonttijaosta tehty valitus, sisäilmaongelmat ja koulukuljetukset.

Koulukuljetuskustannukset ovat 720 000 euroa arvioitua suuremmat, tonttimyyntitavoitteesta arvioidaan jäätävän 570 000 euroa ja väistötiloista arvioidaan tulevan 700 000 euron lisäkustannus.

– Tonttimyyntitulot ovat suunniteltua alemmat, koska Järvimaan alueen tontteja ei ole voitu luovuttaa hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen vuoksi Nämä tulot tulevat toki toteutumaan myöhemmin, kun hallinto-oikeus on tehnyt päätöksensä.

– Ennakkoarvio koulukuljetusten kustannuksista ei ole puolestaan kuluvan vuoden osalta vastannut toteumaa. Sivistystoimessa on jo aloitettu työ koulukuljetusten uudelleenkilpailuttamiseksi, Rajahalme muistuttaa,

Ja vaikka väistötiloista tulee myös lisäkuluja, niin Rajahalmeen mukaan kunnalle on tärkeää, että toimintaa voidaan harjoittaa sisäilmaltaan puhtaissa tiloissa.

Kun talousjohtaja esittelee tämän vuoden toista osavuosikatsausta kunnanhallituksessa ensi maanantaina, niin hän joutuu myös muistuttamaan siitä, että sotekuluista ei ole vielä tässä vaiheessa tarkkaa tietoa.

Kunta tekee osavuosikatsauksen kolme kertaa vuodessa, mutta Keusote vain kahdesti vuodessa, eli Keu-soten elokuun loppuun asti ylettyvä osavuosikatsaus on tiedossa syyskuun loppuun mennessä.

– HUS:N antama ensimmäinen tilinpäätösarvio erikoissairaanhoidon toteumasta oli suorastaan lamaannuttava.

– Sote-kuluissa kannattaa muistaa, että uusi kuntayhtymä vasta rakentaa yhtenäisiä toimintamalleja, eikä kaikkia säästöjä synny heti, vaan Keusoten laajemmat hartiat kantavat hedelmää pidemmällä aikavälillä.

– Ja myös se on tärkeä huomioida, että sotekulut nousivat vuosi vuodelta, vaikka palvelut olivat kunnan hoidettavana. Tässä näkyy väestön ikääntyminen ja palvelutarpeen kasvu.

Lopuksi kunnan talousjohtaja muistuttaa, että on olennaisinta kiinnittää huomio yksittäisen talousvuoden alijäämän tai ylijäämän sijasta pidempään kehityskulkuun.

– Mikäli jatkamme lainanottoa tätä vauhtia, kasvaa velkataakkamme kuudessa vuodessa 350 miljoonaan euroon. Silloin pienikin muutos korkoympäristössä olisi katastrofaalinen, Ville Rajahalme muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 2. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 3. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 4. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 5. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.