Norjalaiskoirien vierailu Klaukkalassa aiheuttaa huolta – eläinlääkärin mielestä Tornimäellä voi ulkoilla turvallisella mielellä

Kuvituskuva. arkisto / Pyry Krappe

Taina Joutsen

Viiden norjalaiskoiran osallistuminen Klaukkalan Tornikeskuksella viikonvaihteessa pidettyihin taakanvedon EM-kilpailuihin on aiheuttanut vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Keskustelun taustalla on Norjassa havaittu, useilla koirilla kuolemaan johtanut ja toistaiseksi tunnistamaton ripulitauti. Nurmijärveläiset koiranomistajat ovat huolissaan siitä, onko Tornikeskuksen ympäristössä kisojen jälkeen turvallista liikkua.

Ruokaviraston erikoistutkija Outi Simola kertoi maanantaina, että Norjan epidemia-epäilyssä oireeksi nimettyä veriripulia ja oksentelua ilmenee ajoittain Suomessakin, mutta tällä hetkellä ei keskittyneesti.

Simolan mukaan tilanne ei ole poikkeuksellinen, koska bakteeriperäisiä suolistotulehduksia tavataan koirilla jatkuvasti. Tautia ei pidetä koirasta toiseen tarttuvana.

Simola painottaa kuitenkin, että koiranomistajien on aina syytä viedä lemmikkinsä heti hoitoon, jos sen vointi heikkenee tai se oksentaa tai ripuloi runsaasti verta.

– En näe mitään erityistä riskiä Tornimäen alueella liikkumisessa. Mielestäni siellä voi ulkoilla rauhallisesti ja turvallisella mielellä. Rokotuksista on tietysti syytä huolehtia ja käyttää tervettä maalaisjärkeä, sanoo viikonvaihteen kilpailuissa kilpailueläinlääkärinä toiminut nurmijärveläinen Taina Haarahiltunen.

– Torstai-iltana Norjan viranomaisilta tuli tietoa Norjassa esiintyvästä veriripulista. Olin silloin ja perjantaina yhteydessä taakanvetokisojen järjestäjiin ja mietimme, miten toimitaan, Haarahiltunen kertoo kilpailuja edeltäneestä tilanteesta.

Perjantaiaamuna hän oli yhteydessä Ruokavirastoon, josta todettiin että kyseessä ei ole viranomaisen kannalta vastustettava vaarallinen tauti.

Perjantaina iltapäivällä Ruokavirasto päätyi varotoimenpiteenä suosittelemaan koirien tuonnin välttämistä Norjasta Suomeen sekä koirien viemistä Suomesta Norjaan. Tällöin norjalaiskoirat olivat Haarahiltusen mukaan jo Suomessa.

Suomen Kennelliiton sivuilla kerrotaan, että liitto on toistaiseksi kieltänyt Norjassa asuvien koirien osallistumisen Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Taakanvedon EM-kilpailut järjestänyt Finnish Weight Pulling Association ry ei ole Kennelliiton alainen yhdistys.

Haarahiltunen kertoo olleensa yhteydessä myös kunnaneläinlääkäriin, joka hänkin totesi, ettei kyse ole lakisääteisesti vastustettavasta taudista.

Haarahiltunen kiittelee kilpailut järjestänyttä yhdistystä tilanteen hoitamisesta.

– Norjalaiset koirat laitettiin erilleen muista koirista alueelle, jossa ei ole julkista liikennettä, ja ne tarkistettiin viimeisenä. Tässä yhteydessä hygieniasta huolehdittiin tarkoin.

Haarahiltusen mukaan kaikki kilpailuun osallistuneet koirat olivat kliinisesti terveitä ja hyväkuntoisia.

Sosiaalisessa mediassa on myös pohdittu ja arvosteltu taakanvedon koiraystävällisyyttä.

– Kyse on hienosta ja hyvästä lajista. Koiraa ei pakoteta mihinkään, vaan sillä on minuutti aikaa vetää muutama metri. Jos se ei vedä, se ei vedä, kolmena vuonna lajin kilpailuissa eläinlääkärinä toiminut Taina Haarahiltunen kuvailee.

Koirat jaetaan painoluokittain. Viikonvaihteen kisoihin osallistui koiria viisikiloisista yli 51-kiloisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 5. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.