Automaattikiekko toi pysäköintivirhemaksun – poliisi opastaa asentamaan kiekon oikein

Pysäköintinormissa lähdetään siitä, ettei yksityisautoilun määrä Nurmijärvellä ole toistaiseksi vähenemässä. Ille Martela

Ille Martela

Nurmijärveläismies sai pysäköintivirhemaksun käyttäessään automaattista parkkikiekkoa. Virhemaksun syyksi todettiin pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen.

Sähköinen kiekko ei ollut kiinnitettynä tuulilasiin, koska sen alareunaan oli hankala ulottua ja lasi oli muodoltaan kaareva, vaan kolmion muotoiseen tasapintaiseen sivuikkunaan. Aika oli täysin luettavissa.

– Lain sanamuodon mukaisesti pysäköintikiekko on sijoitettava pysäköinnin ajaksi näkyvälle paikalle auton tuulilasin sisäpuolelle niin, että pysäköinnin alkamisaika on ulkoapäin selvästi luettavissa, kommentoi ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista.

Kiekon sijoittamisessa on hieman tulkinnanvaraa, mutta oikean sijoittamistapa on tuulilasin sisäpuolella. Tarkkaa kohtaa ei ole määrätty. Ohjeistuksena suositellaan kiekon sijoittamista tuulilasin oikeaan alakulmaan etumatkustajan puolelle.

Esimerkkitapauksessa Korkein hallinto-oikeus kumosi ratkaisullaan autoilijalle määrätyn pysäköintivirhemaksun.

– Tapauksessa oli kyse yksityishenkilöstä, joka oli asettanut pysäköintikiekon autonsa tuulilasin yläreunaan. Tuulilasin ollessa lumen peitossa pysäköinnintarkastaja oli puhdistanut pelkän alareunan tarkistaakseen pysäköintikiekon olemassaolon eikä ollut huomannut pysäköintikiekkoa. Tämän johdosta autoilijalle määrättiin pysäköintivirhemaksu. KHO:n ratkaisun perusteella pysäköinnintarkastajan on vastaisuudessa etsittävä parkkikiekkoa myös auton tuulilasin yläreunasta, Leppälä kertoi.

Nurmijärveläinen on täyttänyt lain vaatimuksen käyttää pysäköintikiekkoa, ja kellonaikakin on automaattisesti ollut oikein.

– Autoilija on asentanut kiekon sivuikkunaan, josta se on kuvan mukaan hyvin luettavissa. Oikeuskäytännön mukaan asia jättää hieman tulkinnalle varaa. Tämän hetkisten päätösten mukaan kiekko on kuitenkin pitänyt olla luettavissa tuulilasista. Ehkä kannattanee opastaa autoilijoita asettamaan pysäköintikiekon siten, että se on tuulilasista luettavissa, Leppälä lisää.

Vuodelta 1992 löytyy tapaus, jossa henkilö A oli sijoittanut pysäköintikiekon autonsa kuljettajanpuoleisen etuoven ikkunan alareunaan siten, että se on ollut luettavissa auton kyseiseltä sivulta. Pysäköinninvalvojan lausunnon mukaan valvonta-apulainen ei ollut huomannut auton sivulasiin asennettua pysäköintikiekkoa.

Turun ja Porin lääninoikeus katsoi, ettei A ollut asettanut pysäköintikiekkoa liikenneministeriön päätöksen mukaisesti.

Pysäköintivirhettä oli kuitenkin olosuhteet huomioon ottaen pidettävä niin vähäpätöisenä, että A:lle tuli pysäköintivirhemaksun sijasta antaa huomautus.

Pysäköintikiekon sijoittamisen osalta lain sisältö on pysynyt samana kuin vuonna 1992.

Nurmijärven Uutiset pyysi myös virhemaksun antaneelta Parkkipatelta lausuntoa asiasta, mutta yritys ei halunnut käyttää kommentointimahdollisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.