Lapsipotilaiden hoitajilta hätähuuto MOT:ssa: "Uuden lastensairaalan ongelmat uhkaavat potilasturvallisuutta"– vastasyntynyt oli kuolla kattolevyn alle

Uusi lastensairaala sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Arkisto / Päivi Tuovinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vuosi sitten avatussa Uudessa lastensairaalassa on yhä ongelmia sekä rakennuksen laadussa että henkilöstömitoituksessa. Sairaalassa hoidetaan Suomen vaativimpia lapsipotilaita, kuten sydän- ja syöpälapset sekä elinsiirtopotilaat.

Etelä-Suomen Median saamien tietojen mukaan sairaalan 6. kerros on edelleen mittavasti muovitettu kosteusongelmien vuoksi. Sen kuivaus oli käynnissä jo tammikuussa.

Lisäksi kosteusvahingoista on aiemmin uutisoitu kolmannessa ja kahdeksannessa kerroksessa.

HUS:n viestinnän kautta asiaa kommentoiva toimialajohtaja Jari Petäjä ilmoittaa, että mitään osastoja ei ole suljettu edes osittain.

Tietoja 184 miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen korjaustarpeista on tihkunut taajaan, mutta sairaalan johdon mukaan ne ovat olleet pieniä ja niihin on reagoitu välittömästi.

Monien rakennuksessa työskentelevien hoitajien näkemys on toinen.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina tapauksesta, jossa vastasyntyneen kuolema oli senteistä kiinni, kun katosta putosi kipsilevy tehohoitolaitteena käytetyn koneen päälle.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi. Siinä ei olisi ollut enää mitään tehtävissä, kertoo MOT:n haastattelema hoitaja.

MOT on haastatellut yhteensä pariakymmentä hoitajaa ja lapsipotilaiden vanhempaa, jotka kertovat olevansa huolissaan potilasturvallisuuden vaarantumisesta Uudessa lastensairaalassa.

He kertovat useista epäkohdista, jotka vaarantavat lasten potilasturvallisuuden. Hoitajien mukaan kyseessä on hätähuuto.

– Tämä on niiden vanhempien puolesta, jotka joutuvat olemaan osastolla vahtimassa lasta, kun he tietävät, että hoitaja ei yksinkertaisesti ehdi tulemaan. Tämä on niiden hoitajien puolesta, jotka joutuvat yksin olemaan se ainoa osaston vakituinen henkilökunta, yksi hoitajista sanoo MOT:ssa.

– Tämä on hätähuuto niiden keikkalaisten puolesta, jotka joutuvat ihmettelemään miten tämä osasto toimii.

Osa hoitajista yritti saada tilanteeseen parannusta jo keväällä. He kirjoittivat kirjeen jo maaliskuussa lastensairaalan johdolle ja valvovalle viranomaiselle Valviralle.

MOT:ntietojen mukaan valvonta-asia on lähetetty eteenpäin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian käsittely on kesken.

Kirjeessään hoitajat sanovat, että lapsipotilaita joudutaan jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. Edes vierihoitoa tarvitseville lapsille ei ole aina hoitajaa, vaan vastuu elintärkeiden toimintojen ylläpidosta jää vanhemmille.

Yksi syy hoitajapulaanvoi olla sairaalan sijainnissa keskellä ruuhkaisinta Helsinkiä. Kahden eri sairaalan työntekijän mukaan koko sairaalakompleksin henkilökunta painii jatkuvan parkkiongelman kanssa.

– Vaikka maksat 400 euroa parkkioikeudesta, ei se takaa vapaata pysäköintipaikkaa, työntekijä kertoo Etelä-Suomen Medialle.

– Vuorotyössä oma auto on kuitenkin aika välttämätön monelle.

Uuden lastensairaalan suunnittelusta ja rakennustyön valvonnasta on vastannut Haahtela Oy. Yrityksen perustaja professori Yrjänä Haahtela sanoo MOT:lle yrityksensä analysoineen vaaratilanteet.

Etelä-Suomen Media ei tavoittanut Uuden lastensairaalan toimialajohtajaJari Petäjää suoraankommentoimaan esiin tuotuja epäkohtia. MOT:lle toimialajohtaja vakuutti, että potilasturva toteutuu Uudessa lastensairaalassa erinomaisesti.

Hoitajien hätähuutoa hän epäilee haastattelussa tunnepohjaiseksi.

– Miten paljon siinä tunteessa on asioita, joita ratkotaan asia-asioinaan ja kuinka paljon on sellaista, josta pitää keskustella muutoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.