Montako grammaa tuli pyyhkäistyä ruokaa roskiin? Urheilupuiston kouluravintolassa biovaaka kertoo hävikkiruoan määrän

Kuvituskuva. Arkisto/Tanja Kuisma

toimitus

Urheilupuiston kouluravintolassa Klaukkalassa biovaaka näyttää asiakkaalle, montako grammaa tuli pyyhkäistyä ruokaa roskiin. Kouluruokailussa syntyvän lautashävikin näkyväksi tekemisen toivotaan vaikuttavan yleisiin asenteisiin ruokaa ja ruokahävikkiä kohtaan.

– Lähes kaikki suomalaiset ovat kouluruokailun piirissä vähintään yhdeksän vuotta elämästään. Tuona aikana opitut asiat jäävät elämään asenteissa ruokailuun ja ruokaan liittyen, usein koko elämän ajaksi, palvelujohtaja Anu Savander-Hämälainen Nurmijärven kunnan Aleksia-liikelaitoksesta kertoo.

– Hävikin vähentämiseen ei ole yhtä ainutta tapaa, vaan olemme Aleksiassa lähteneet siitä, että yritämme löytää konkreettisia keinoja, joilla voimme asiaan vaikuttaa. Biovaaka on yksi niistä. Ja erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme ensimmäisenä kouluna Uudellamaalla ottamassa tätä käyttöön, hän jatkaa.

Samalla aletaan Savander-Hämäläisen mukaan saada lisätietoa ruoan menekkiin liittyen, kun voidaan verrata hävikin määrää esimerkiksi edellisen kuukauden ruokalistaan.

– Päätavoite on tietenkin ruokahävikin vähenemisessä, mutta siitä tietoa saamme vasta kun vaaka on ollut käytössämme hetken aikaa. Ja hävikin pienenemisestä tulee myös kustannussäästöjä, kun vähemmän valmistettua ruokaa menee jätteeseen. Nollahävikki ei ole meille kuitenkaan tavoite, tavoitteenamme on se, että Nurmijärven kunnan koulujen oppilaat, päiväkotilapset ja ikäihmiset saavat joka päivä maukkaan lounaan. Ja kun ruokailijoita on päivittäin noin 8000 ei ennusteet voi koskaan osua täysin kohdilleen, Savander-Hämäläinen sanoo.

Biovaa´an pilotointi alkaa Urheilupuiston koulusta. Jos vaikutukset siellä ovat hyvät, kokeilun laajentamista harkitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.