Koulujen alkamisajat keskusteluttavat – "ekaluokkalaisilla liikaa kymmenen aamuja"

Ongelmalliset koulujen alkamisajat eivät kunnan mukaan ole koskeneet useita perheitä. Kuvituskuva. Riitta Ketola

Ille Martela

Koulujen alkamisajat herättävät vuosittain paljon keskustelua. Suurin ongelma tuntuu olevan ekaluokkalaisten aamuinen kouluunlähtö. Moni vanhempi kokee, ettei pieni koululainen osaa yksin lähteä kouluun ja toivookin koulun alkavan kahdeksalta. Lapsen lukujärjestykseen osuneet useat kymmenen aamut ovat herättäneet närää sosiaalisessa mediassa.

Tietenkin myös myöhäisemmille aamuille löytyy puolustajansa. Ekaluokkalaisen unen tarve on 10 tuntia vuorokaudessa.

– Kouluaamujen alkamisajankohdista ja myöhentämisestä ei ole Nurmijärvellä linjauksia tai suosituksia, sivistysjohtaja Tiina Hirvonen kertoo.

Rehtorit ja apulaisrehtorit tekevät koulujen lukujärjestykset. Sivistystoimi on mukana sopimassa koulujen alkamisajankohdista.

– Vuosittain meillä on yhteiset palaverit koulujen kanssa, jossa käydään lävitse koulujen oppituntien alkamisajankohdat. Nämä palaverit liittyvät koulukuljetusten järjestämiseen. Rehtorit päättävät kouluissa koulupäivän alkamis- ja päättymisajat huomioiden käydyt keskustelut.

Hirvosen mukaan sivistystoimeen asti tulee valituksia vanhemmilta koulujen alkamisajoista.

– Muutamia yhteydenottoja on tullut. Yhteydenotot ovat koskeneet ensimmäisen luokan oppilaiden koulun alkamisajankohtaa. Kunnasta on oltu yhteydessä huoltajiin ja koettuihin ongelmiin on haettu huoltajan kanssa ratkaisua.

Joissakin kouluissa on aiemmin järjestetty aamutoimintaa, mutta tällä hetkellä Nurmijärven kouluissa ei järjestetä aamupäiväkerhoja.

– Aamupäivätoimintaa on järjestetty Klaukkalan keskustassa, mutta vähäisen kysynnän vuoksi toimintaa ei ole jatkettu, Hirvonen kertoo ja toteaa, että eka- ja tokaluokkalaisten iltapäivätoiminta on sen sijaan kysyttyä. Nurmijärvellä sen järjestää nuorisopalvelut.

– Iltapäivätoimintaan pääsevät kaikki ekaluokkalaisten ja lähes kaikki tokaluokkalaiset. Joissain on myös kolmannen luokan oppilaita. Kouluissa järjestetään myös kerhotoimintaa, johon on mahdollista osallistua.

Hirvonen muistuttaa, että lukujärjestysten tekeminen alkaa kouluissa jo keväällä. Rehtoreilla ja apulaisrehtoreilla riittää pähkinää pureskeltavaksi. – Syrjälän koulussa lukujärjestysten tekemiseen vaikuttavat muun muassa koulun sisäinen opettajakierto, Klaukkalan alueelliset uskontotunnit ja kielten tunnit, Vendlaskolanin tunnit, valinnaisaineet, tuntikehys, tilaratkaisut, opettajien virkavapaat, opettajien kelpoisuudet opettaa eri aineita ja varhennettu kieltenopetus, kertoo Syrjälän koulun rehtori ja Klaukkalan aluerehtori Janne Taipale

Joillekin lapsille omatoiminen kouluun selviytyminen vanhempien työpäivän jo alettua on vaikeaa.

– Tiedostamme nämä haasteet, jotka saattavat liittyä näihin klo 10 aamuihin. Tosin, osa vanhemmista toivoo myös myöhäisiä aamuja, osa toivoo, että koulu päättyisi jo klo 13, jotta lapsi ehtii harrastuksiin, Taipale jatkaa.

Taipaleen mukaan suuria muutoksia ei tälle lukuvuodelle ole lukujärjestyksiin luvassa.

– Pyrimme ensi keväänä seuraavia lukujärjestyksiä tehdessä ottamaan nyt esille nousseen asiakokonaisuuden huomioon.

– Olemme myös saaneet viime viikon lopulla käyttöömme koulujen kerhotoimintaan varattua uutta resurssia, jonka turvin voimme kuluvana lukuvuonna poikkeuksellisesti järjestää kerhotoimintaa kahtena aamuna viikossa niille ensimmäisen luokan oppilaille, joiden koulu alkaa klo 10.15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.