Hanhet valtasivat Sääksjärven uimarannan – pelätään saastuttavan vettä ja rantaa ulosteillaan

Ulosteet inhottavat, mutta eivät sisällä runsaasi haitallisia bakteereja. Ille Martela

Ille Martela

Hanhet ovat vallanneet Sääksjärven uimarannan kesäkauden päätyttyä. Tämä on herättänyt huolta nurmijärveläisten keskuudessa. Keskiviikkona uimarannalla oli lepäilemässä noin seitsemänkymmenen hanhen parvi. Suurin osa hanhista oli kanadanhanhia. Joukossa oli myös puoli tusinaa valkoposkihanhia.

– Valkjärven Tiiran uimarannalla on käytetty aitaa, mutta Sääksjärven uimarannalla on useampi sata metriä rantaviivaa. Meillä ei ole resursseja toteuttaa aitausta eikä siitä lentokykyisten hanhien kanssa olisi välttämättä hyötyäkään, toteaa liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja

Sääksjärvi on suurehko laskujoeton lähdejärvi, joka tunnetaan kirkkaasta vedestään. Vesi on vähäravinteista ja laadultaan erinomaista. Järvi on herkkä ulkopuoliselle kuormitukselle. Sääksjärven valuma-alue on pieni. Pääosin järven vesi on pohjavettä, joka vaihtuu järven pohjan hiekka- ja sorakerrosten läpi.

Suuren hanhijoukon rannalle ja veteen jättämien ulosteiden pelätään saastuttavan järveä.

– Jos pitkän kuivan kauden jälkeen tulevat rankkasateet, ja otetaan vesinäytteet, niin bakteeriarvot voivat olla tilapäisesti kohonneet todennäköisesti hanhien ja sorsien ulosteiden vaikutuksesta. Tämmöinen ilmiö on olemassa muutamilla Helsingin uimarannoilla, kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen

Sisämaan uimarantojen ongelma aiheuttavat nimenomaan kanadanhanhet, joiden ulosteista aiheutuu enimmäkseen kosmeettista haittaa.

– Tuskin vedenlaadullisesti aiheuttaa terveydellistä haittaa. Sateen rannalta huuhtomat ulosteet saattavat kyllä lyhytaikaisesti heikentää rantaveden laatua. Hanhet ovat enimmäkseen kasvinsyöjiä. Tutkimuksia on tehty. Ulosteet eivät aiheuta terveyshaittaa, lähinnä voivat sotkea vaatteita, Uudenmaan ELY-keskuksen johtava asiantuntija Ilpo Huolman huomauttaa.

– Ensi kesänä ulosteet ovat jo maatuneet, toteaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja Pia Gummerus

Ihmisten läsnäolo rannoilla ei suuria hanhilaumoja säikytä.

– Aika avuttomia ollaan. Sääksjärven uimarantahiekkaa myös puhdistetaan säännöllisesti. Tärkeätä on, etteivät ihmiset syötä hanhia, Gummerus muistuttavaa.

Espoossa koiria käytettiin valkoposkihanhien hätistelyyn ELY-keskuksen luvalla. Kanadanhanhet eivät ole rauhoitettuja, joten lupaa ei tarvita. Suomen järjestyslaki kieltää koirien viemisen yleisille uimarannoille.

– Koiraa ei saa usuttaa hanhien kimppuun eikä sitä saa päästää vapaaksi. Hanhien rauhallista paimentamista tai ohjaamista pois rannalta ei ole tiukasti tulkittu luvanvaraiseksi, Huolman toteaa.

Kanadanhanhen metsästysaika on jo alkanut.

– Kanadanhanhia on pelloilla mutta ei suurissa määrin, että metsästystoiminta olisi kovin aktiivista. Enemmän lentävät yli tai laskeutuvat pelloille, missä ei voi talojen takia ampua, Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tommi Nylund kertoo.

– Nurmijärvellä ei ole hirvikoiria vielä käytetty hätistämiseen mutta mahdollista on, jos pyydetään ja luvat ovat kunnossa, Nylund päättää.

Kanadanhanhi ei ole rauhoitettu

Kanadanhanhi on Pohjois-Amerikasta Eurooppaan tuotu puisto- ja riistalintu.

Suomessa kanta kasvoi jyrkästi 1980-luvulla.

Suurimpiin hanhiimme kuuluvalla linnulla on pitkä, tumma kaula, ja sen poskissa on valkoiset läiskät.

Sen voi sekoittaa rauhoitettuun valkoposkihanheen, jonka valkoiset poskipeilit ulottuvat silmien yli otsalle.

Hanhien runsas laiduntaminen uimarannalla voi aiheuttaa hetkellisesti ja paikallisesti veden lyhytkestoista saastumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.