Alanvaihtoa helpotettu Keudassa – opiskelija voi lähteä uusiin opintoihin ilman paperisotaa

Ada Sandellin mukaan vaivaton vaihtaminen kannustaa nuorta löytämään oman alan. Anton Soinne

Onni Ratala

Takavuosina ammatillista koulutusta on arvosteltu suurista keskeyttäjämääristä. Osa opiskelijoista haluaa yhä keskeyttää opintonsa kokonaan, mutta Keudan hakupalveluissa työskentelevän tiimiesimiehen Tuire Aikion mukaan nuo määrät ovat olleet merkittävässä laskussa.

– Tästä kiittäminen on sisäistä palveluohjausmalliamme, joka on ollut noin vuoden käytössä, Aikio kertoo.

Nimihirviö tarkoittaa käytännössä, että opiskelija voi halutessaan missä tahansa opintojensa vaiheessa siirtyä opinto-ohjaajan tapaamisen kautta opiskelemaan toista alaa.

– Sanotaan vaikka, että joku aloittaa opiskelemaan liiketaloutta ja haluaakin vaihtaa kokiksi. Siihen ei ole mitään esteitä, ja se onnistuu ilman monimutkaisia paperihakemuksia, Aikio avaa.

Alaa vaihtavalle jää aina jotain käteen jo käydyistä opinnoista.

– Tutkintojen yhteiset osat voi aina hyväksilukea. Lisäksi yhden tutkinnon osan saa sisällyttää mistä tahansa tutkinnosta toiseen tutkintoon, Aikio jatkaa.

Yksi selkeä koulutusten ryhmä, jossa opiskelu keskeytetään tai vaihdetaan toiseen alaan on paljon fyysistä työtä sisältävät alat. Konkreettisena esimerkkinä Aikio mainitsee kokin ammatin.

– Monelle kokin työn fyysisyys tulee yllätyksenä. Koko päivä ollaan jaloilla ja pitää jaksaa nostaa raskaita kattiloita kerta toisensa jälkeen. Päivän mittaan keittiössä voi tulla aika kuuma, eikä vartin kahvitauolle noin vain lähdetä, kun ruokatilauksia tulee, hän perustelee.

Ada Sandell tuli Keudalle kosmetologiopiskelijaksi, mutta vaihtoi merkonomiopintoihin.

Syy tarpeelle vaihtaa syntyi alavalinnasta, joka ei tuntunut omalta.

– Yhteishaku oli stressaava. Laitoin vaan aloja ylös, jotta saisin hakemuksen täytettyä. Heti, kun koulut alkoi niin aloin vatvomaan, että tein väärän valinnan, Sandell kertoo.

Hän suuntasi välittömästi koulun alkaessa opinto-ohjaajan juttusille alanvaihto mielessään.

– Aika helppo juttu se vaihtaminen oikeastaan oli. Ei ollut mitään papereilla sähläämistä, vaan opon kanssa juteltiin ja hän hoiti asian, Sandell kuvaa.

Alanvaihtoa testannut opiskelija uskoo, että nykyinen systeemi kannustaa nuoria heitä oikeasti kiinnostaville aloille.

Lakimuutos

Vuoden 2018 alussa tuli voimaan uusi laki ammatillisesta koulutuksesta.

Tavoitteena on huomioida eri tilanteissa olevien opiskelijoiden tarpeet, tunnustaa vanha osaaminen ja tarjota välineet jatkuvaan oppimiseen.

Koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus tarjota tutkinnon tai tutkinnon osien suoritusmahdollisuus ilman tutkintokoulutukseen osallistumista.

Näin huomioidaan uusien ja vanhojen opiskelijoiden tarpeet, oli kyse sitten tutkinnon osista tai kokonaisuuksista.

Esimerkiksi työpaikan kautta oppisopimuksella saatu osaaminen on helpompi aikatauluttaa, sillä minimiaikaa oppisopimuksen kestolle ei ole.

Ennen lakimuutosta opiskelijan oli sitouduttava minimissään neljäksi kuukaudeksi yhteen työpaikkaan, mikä hankaloitti joillakin opintojen ajoittamista varsinkin tutkinnon osia suoritettaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.