Koirien taakanvedon EM-kisat käydään Klaukkalassa

Taakanveto sopii kaikille koirille. Tika-narttu vetämässä kuormaa.

toimitus

Taakanveto lajina on alkanut yhä suuremmassa määrin kiinnostaa koiraharrastajia ja lajin suosio on kasvanut huimasti viimeisten parin vuoden aikana Suomessa.

Koirien taakanvedon EM-kilpailut pidetäänkin tänä vuonna Suomessa ja Nurmijärvellä. Kilpailut ovat 7. syyskuuta Klaukkalan Tornikeskuksella (Tornimäentie 30 Klaukkala) .

Taakanveto lajina sopii kaikille koirille ikään, kokoon, karvoihin, karvattomuuteen, rotuun sekä roduttomuuteen katsomatta. Kyse on monimuotoisesta harrastuslajista, joka toimii loistavana energian purkuväylänä ja tukee koiran psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä lujittaa omistajan ja koiran välistä suhdetta.

Oikein harjoitettuna taakanveto parantaa koiran lihaskuntoa ja vähentää stressiä, jota pelkkänä seurakoirana oleminen saattaa aiheuttaa. Se tarjoaa myös omistajalle mahdollisuuden tarjota koiralle työtä. Monesti koiran suorituskyky, lihaskunto ja muu terveys paranevat harjoittelulla, ja koira säilyy paremmassa kunnossa vanhetessaan.

Huomioitavaa harrastuksessa on alkulämmittely, loppupalautukset ja palauttavat vastatreenit lihaskunnon ylläpitämiseksi ja lihasjumien ehkäisemiseksi. Lajin harrastamista varten koiralla tulee olla turvalliset, mittatilaustyötä tehdyt hyvin istuvat taakanvetovaljaat.

Taakanvedon idea kilpailuissa on hyvin yksinkertainen; koiran tulee vetää perässään kärryä tai kiskoilla kulkevaa kelkkaa viiden metrin matka 60 sekunnissa. Suomen FWPA:n kilpailuissa noudatetaan EWPL:n sääntöjä, jonka lisäksi kaikki koirat listataan pohjoismaiseen ranking-tilastoon.

Taakanveto on alunperin valjakkourheilusta kehitetty laji, joka rantautui Suomeen 1990-luvun lopussa Yhdysvalloista. Suomessa toimii Finnish Weight Pulling Association ry (FWPA), joka on rekisteröity vuonna 2005.

Yhdistys tarjoaa taakanvedon koiraystävällistä opastusta ympäri Suomea ja pyrkii opastamaan kaikki lajista kiinnostuneet lajin turvalliseen harrastamiseen. FWPA on ainoa yhdistys joka järjestää lajissa virallisia kilpailuja European Weight Pulling Leaguen alaisuudessa (EWPL).

Vaikka laji ei ole kennelliiton tunnustama, tapahtumissa noudatetaan aina SKL:n ohjeistuksia. Kisoissa on aina kattava terveystarkastus kaikille kilpailuihin osallistuville koirille ja eläinlääkäri valvoo paikan päällä kaikki vetosuoritukset.

Suomessa kilpailevien koirien taso on kova. Suomalaiset koirat ovat viime vuosina pärjänneet kansainvälisissä taakanvedon kilpailuissa upeasti. Monesti suomalaiset nimet nousevat kärkisijoille, eikä muuta ole odotettavissa tänäkään vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.