Vielä on aikaa jättää mielipide bioterminaalista – yleisötilaisuuteen osallistuneet arvostelivat tiukasti järjestelyjä

Harjulan koulun ruokasali täyttyi viimeistä paikkaa myöten, ja osa yleisötilaisuuteen tulleista joutui seisomaan koulun eteisaulassa. Tilaisuuden järjestelyt aiheuttivat tiukkaa arvostelua heti yleisötilaisuudessa sekä myöhemmin sosiaalisessa mediassa. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Circulation Oy:n Klaukkalaan kaavaileman bioterminaalin ympäristövaikutusten arviointimenettely (yva) on vaiheessa, jossa arviointiselostuksesta voi jättää mielipiteensä.

Aikaa vapaamuotoisen mielipiteen jättämiseen on 4. lokakuuta asti. Sen jälkeen selostus siirtyy Ely-keskuksen käsittelyyn.

– Meidän keskeinen tehtävä on käydä läpi arviointiselostus ja sen riittävyys eli onko selostus yva-lain mukainen ja onko siinä otettu huomioon Elyn arviointiohjelmasta 2017 lausumat asiat, kertoo ylitarkastaja Asta Asikainen Ely-keskuksesta.

Arviointiohjelma on suunnitelma siitä, miten hankkeen vaikutusten arviointi aiotaan suunnitella. Arviointiselostus taas on raportti hankkeen vaikutusten arvioinnin tuloksista.

Arviointiselostuksesta annettavaa lausuntoa laadittaessa Ely-keskuksessa huomioidaan Asikaisen mukaan ne lausunnot ja mielipiteet, jotka selostuksesta on annettu.

Ely-keskuksessa isot arviointimenettelyt hoidetaan siten, että yksi henkilö, tässä tapauksessa Asta Asikainen, toimii yhteyshenkilönä. Eri alojen, esimerkiksi melu-, ilmansuojelu-, jätehuolto-, maankäyttö- tai tieyhteyksien asiantuntija – katsovat arviointiselostuksen läpi ja kommentoivat sitä yhteyshenkilölle. Hänen tehtävänsä on sovittaa eri näkökohdat yhteen lausunnoksi.

– Me emme suosittele, mikä yva-selostuksessa olevista hankkeen toteutusvaihtoehdoista olisi paras. Sen sijaan voimme lausunnossa tuoda esille, mikäli toteutusvaihtoehdoissa on sellaisia, jotka ovat vaikutustensa vuoksi toteutuskelvottomia, Asikainen sanoo.

Circulation Oy:n arviointiselostuksessa on 0-vaihtoehdon lisäksi viisi toteutusvaihtoehtoa.

Ely-keskus ei myöskään enää tässä vaiheessa pyydä toimijalta lisäselvityksiä.

– Jos selostuksessa on puutteita, toteamme lausunnossa, että niihin pitää kiinnittää lupavaiheessa huomiota, Asikainen kertoo.

Ely-keskuksella on kuulutusajan päätyttyä kaksi kuukautta aikaa antaa lausunto arviointiselostuksesta. Circulationin selostuksen osalta se tarkoittaa, että lausunto on annettava viimeistään 4. joulukuuta. Asta Asikainen arvioi lausunnon valmistuvan marras–joulukuun vaihteessa.

Kun lausunto on valmistunut, se sekä saadut mielipiteet ja muut lausunnot julkaistaan internetissä osoitteessa www.ymparisto.fi/CirculationnurmijarviYVA, Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelussa, Nurmijärven kunnan kirjaamossa sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa.

Yva-menettely päättyy yhteisviranomaisen lausuntoon. Toiminnanharjoittajan, tässä tapauksessa Circulationin ratkaistavaksi jää, lähteekö se viemään hankettaan lupamenettelyyn. Circulationin hankkeen osalta ympäristöluvasta päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI.

Ympäristölupakäsittelyssä samoin kuin muidenkin lupahakemusten yhteydessä päätöksenteon tukena käytetään Ely-keskuksen yva-menettelystä antamaa lausuntoa. Ympäristölupaa haettaessa toiminnanharjoittaja voi esittää hankkeelle vain yhden toteutusvaihtoehdon.

Ympäristöluvan hakeminen on oma prosessinsa kuulutuksineen ja lausuntokierroksineen. Asukkaat ja muut joita asia koskee, voivat hakea AVI:n päätökseen muutosta Vaasan hallinto-oikeudesta ja edelleen korkeimmasta hallinto-oikeudesta, jos valituslupa myönnetään.

Yva-menettelyn arviointiselostus

Yva-menettelyn arviointiselostus on nähtävillä 4.10. asti internetissä osoitteessa www.ymparisto.fi/circulationnurmijarviYVA, Nurmijärven kunnan kirjaamossa osoitteessa Keskustie 2B Nurmijärvi, Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelussa osoitteessa Tekniikantie 15 Espoo sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa osoitteessa Hyrylänkatu 8C Tuusula.

Kuka tahansa voi jättää mielipiteensä arviointiselostuksesta.

Mielipide saa olla vapaamuotoinen.

Se tulee toimittaa Uudenmaan Ely-keskukseen osoitteeseen PL 36, 00521 Helsinki tai sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi 4.10. mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.