Haluatko ohjaajaksi kielikerhoon? Koulutustilaisuus syyskuussa

Nurmijärvellä pidettävissä kielikerhoissa riittää kerholaisia, mutta uusia kielikavereita kaivataan.

toimitus

– Aikaisemmin en ollut hirveän paljoa maahanmuuttajien kanssa tekemisissä. Nyt suomen kielen ohjaajana on mielenkiintoista ollutkin se, kuinka paljon uusia asioita olen itse oppinut muista kielistä ja kulttuureista. Opettaminen on antanut aivan uudenlaisen näkökulman maahanmuuttajiin.

Näin kokemuksiaan kuvailevat vapaaehtoiset kielikerhon ohjaajat, jotka ovat jo usean vuoden ajan opettaneet suomen kieltä nurmijärveläisille maahanmuuttajille.

Vapaaehtoiset Rauni Pursiainen, Marja-Terttu Göransson, Ulla Packalén ja Mervi Väisänen ovat kokoontuneet yhteen suunnittelemaan syksyn suomen kielen kerhon opetusta. He keskustelevat siitä, millä tavoin olisi järkevintä järjestää opetus, jos samaan aikaan oppilaiksi tulla tupsahtaa sekä vanhoja kerholaisia että uusia vasta Suomeen muuttaneita.

– Kieli on avain yhteiskuntaan ja kanssakäymiseen. Toivottavasti voimme antaa avaimia, joilla avata uusia ovia ja päästä mukaan. Meidän kielikerhossa on työn, avioliiton tai pakolaistaustan takia Suomeen tulleita ihmisiä. Heidät kaikki pitää tasapuolisesti integroida tähän meidän maahan ja ottaa porukoihin mukaan, pohtivat opettajat suunnittelun lomassa.

Vapaaehtoiset päättävät, että kerhossa pitää olla aina vähintään kaksi ohjaajaa paikalla. Kun yhdeltä ohjaajalta katkeaa ajatus, niin toinen voi jatkaa. Kun ohjaajia on useampi, eri oppimisvaiheessa olevia kerholaisia voidaan huomioida paremmin.

– Tämä opettaminen vaatii tietynlaista uteliaisuutta suomen kieltä ja opettamista kohtaan, mutta kyllä myös komiikan tajua. Jos ei ole yhteistä kieltä, niin sitten piirretään, vaikka näytellään jos tarvitsee. Mielenkiintoista on myös miettiä opetuksen sisältöä eli mitkä ovat ne keskeisimmät sanat ja ilmaisut, jotka olisi hyvä opettaa, ohjaajat miettivät.

Vapaaehtoiset kertovat, että kuka tahansa voi tulla ohjaajaksi kielikerhoon maallikon taidoin. Kukin saa opastaa omalla tyylillään.

He korostavat, että vapaaehtoistyö antaa paljon myös tekijälleen.

– Vaikka kuinka nuutuneena tulee kerhoon opettamaan, niin opiskelijoiden ilo ja motivaatio oppia siirtyy meihin opettajiin ja kerhoilloista aina lähtee hyvällä tuulella pois.

Setlementti Louhela etsii uusia vapaaehtoisia kielikavereiksi nurmijärveläisille maahanmuuttajille. Kielikaverina voit toimia joko ohjaajana suomen kielen kerhossa tai vaihtoehtoisesti kaverina yhdelle maahanmuuttajalle, jonka kanssa voit edetä omaan tahtiin. Kerhot kokoontuvat viikoittain Klaukkalassa ja Kirkonkylällä.

Kielikavereiden koulutus

Uusia vapaaehtoisia koulutetaan ti 10.9. klo 17–20 Klaukkalassa Klubitalolla. Ilmoittautumiset Jyrki Brandt/Setlementti Louhela ry, p. 040 585 7589 tai jyrki.brandt@setlementtilouhela.fi.

Setlementti Louhela toteuttaa suomen kielen kerhot yhteistyössä Nurmijärven Klubitalon ja Nurmijärven Kalevalaisten naisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.