Ei päätöstä pakolaisten vastaanottamisesta – hyvinvointilautakunta perää lisätietoja jo kunnassa olevien kotoutumisesta

Ottaako Nurmijärvi vastaan pakolaisia vuoden 2019 jälkeen ja minkä verran? Asian on nyt pohdittavana hyvinvointilautakunnassa. Lopullisen päätöksen tekee kunnanvaltuusto. JOHANNAERJONSALO

Taina Joutsen

Nurmijärven hyvinvointilautakunta ei vielä tehnyt päätöstä pakolaisten ottamisesta kuntaan vuoden 2019 jälkeen. Asia oli tiistaisen kokouksen esityslistalla, mutta se palautettiin yksimieliseksi uudelleen valmisteltavaksi.

Samalla lautakunta hylkäsi päätösesityksen, jonka mukaan kunta ottaisi vuoden 2019 jälkeen vastaan 10–15 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi.

Syynä yksimieliseen päätökseen oli se, että lautakunnan jäsenet kokivat jo kunnassa olevien pakolaisten kotoutumisen etenemisestä esitetyt selvitykset puutteellisiksi.

Kun kunnanvaltuusto vuonna 2014 päätti pakolaisten ottamisesta Nurmijärvelle se edellytti, että ensimmäisen vastaanottoerän jälkeen arvioidaan kotoutumisprosessin onnistumista sekä päätetään kanta tuleviin pakolaiskiintiöihin hyvissä ajoin ennen vuotta 2019.

Vuosi 2019 liittyy kunnan ja Ely-keskuksen sopimukseen, jonka mukaan Nurmijärvelle otettaisiin 20–25 pakolaista myös vuonna 2019. Näin kunnanvaltuusto päättikin marraskuussa 2018.

– Hyvinvointilautakunnan jäsenet ovat nähneet jo aikaisemmin kotoutumisselvityksen puutteelliseksi. Siinä on kysytty henkilöiltä itseltään, miten kotoutuminen on sujunut, eikä siinä ole numeraalista tietoa, kertoo hyvinvointilautakunnan jäsen Petri Kolmonen (kesk.).

Myös Kolmonen itse kaipaa numeraalista tietoa.

– Meidän pitää pystyä perustelemaan kuntalaisille, että pakolaisten vastaanotto tässä taloustilanteessa on järkevää. Kun harkinnanvaraisia palveluja mahdollisesti leikataan ja vähennetään ja kunnassa on meneillään Nuuka-ohjelma, kuntalaisilla on oikeus tietää pakolaisten aiheuttamista kuluista. Avoimuus on tärkeä asia, Kolmonen sanoo.

Hän muistuttaa vielä, että valtio korvaa pakolaisten kolmen ensimmäisen vuoden kotouttamisesta koituvat kustannukset kunnille. Tärkeää Kolmosen mukaan onkin tietää, millaisia kuluja kunnan maksettavaksi näiden alkuvuosien jälkeen tulee.

Kolmonen vaatikin kokouksessa yksilöimätöntä numeraalista tietoa esimerkiksi siitä, ovatko 2015 Nurmijärvelle tulleet pakolaiset nyt työllistyneitä, tukityöllistettyjä vai opiskelijoita sekä mikä heidän suomen kielen taitonsa on.

– Nämä tiedot kertovat siitä, minkälaisella todennäköisyydellä he tulevat saamaan töitä Suomesta. Jos henkilöstatus on heikko, oletusajatus on, että henkilö tulee rasittamaan kunnan taloutta kolmen vuoden jälkeen, Kolmonen sanoo.

Nurmijärven kunnan maahanmuuttokoordinaattori Saara Marjasvaara kertoo tämän lehden sivulla 7 Lukijan kynästä-palstalla antamassaan vastineessa pakolaisten kotoutumisesta.

Sopimus

Kunnan ja Uudenmaan Ely-keskuksen kuntaan ottamista ja kotoutumisen edistämistä koskevan sopimuksen päivittäminen tuli tarpeelliseksi Keusoteen liittymisen yhteydessä vuoden 2019 alussa. Sopimus on vuodelta 2014.

Tällöin selvisi, että Ely-keskuksen tulkinnan mukaan valtuuston 2018 tekemässä päätöksessä on sovittu vain vuoden 2019 vastaanotosta. Nyt tarvitaan uusi valtuuston päätös vuoden 2019 jälkeen vastaanotettavien pakolaisten määrästä.

Hyvinvointilautakunta kokoontuu 1.10. ja käsittelee asiaa silloin. Päätöksen pakolaisten vastaanotosta tekee kunnanvaltuusto.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ensimmäisten kiintiöpakolaisten tulosta on 40 vuotta – näin suomen opiskelu ja työllistyminen heiltä onnistui 4.8.2019 9:10
  2. Kiintiöpakolaisten arvellaan saapuvan syksyllä – kansallisuuksista ei vielä tietoa 3.7.2019 6:05
  3. Näihin seikkoihin kiintiöpakolaisten sijoittaminen Nurmijärvelle perustuu – ely:n edustaja kertoo päätöksen synnystä 20.1.2019 6:30
  4. Ministeriö päätti: Nurmijärvelle ensi vuonna 25 kiintiöpakolaista 21.12.2018 15:09

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut