Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni Nurmijärven koululainen opiskelee parakissa – näin koulujen tilanteet etenevät

Useammassa Nurmijärven kouluista on tehty kesän aikana remonttia ja uudistettu koulutiloja, mutta silti lukuvuosi on alkanut tänä syksynä monessa paikassa väistötiloissa.

Maaniitun koulussa väistötilat otettiin käyttöön koulun peruskorjauksen vuoksi ja Klaukkalassa jopo-luokka opiskelee parakissa, kun vanhat luokkatilat purettiin sisäilmaongelmien vuoksi.

Uotilan koululla viime vuonna hankittu parakki tuo puolestaan lisätilaa koululaisille samaan tapaan kuin viime lukukaudella.

Myös Nurmijärven Yhteiskoulun pihalla osa oppilaista käy tälläkin lukukaudella koulua viime lukukaudelta tutussa puhtaan tilan väistötilassa. Tila hankittiin koulun pihaan nimenomaan niitä oppilaita ja opettajia varten, jotka eivät voi opiskella korjatuissa tiloissa. Koulussa tehtiin pari vuotta sitten sisäilmakorjauksia, mutta osa opettajista ja oppilaista ei pystynyt käyttämään tiloja edes remontin jälkeen.

Uusimmat väistötilat on hankittu Lepsämään, jossa väistötiloja otettiin nyt käyttöön koulussa pitkään jatkuneiden sisäilmaongelmien vuoksi.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristövalvonta ei ole asettanut Lepsämän vuonna 1929 rakennettua puukoulua virallisesti käyttökieltoon, mutta opetus on siirretty väistötiloihin oppilailla ja henkilökunnalla ilmenneiden oireiden vuoksi. Koulua korjattiin viime vuonna, mutta keväiset oirekyselyt paljastivat, ettei oireista ole päästy eroon.

Keväällä lisätilaa jouduttiin hakemaan Arkadian yhteislyseosta, mutta nyt väistötilat ovat oman koulun pihapiirissä. Lisää väistötilaa on tulossa Lepsämän päiväkodin viereen vuodenvaihteessa.

– Arvioimme Tilakeskuksessa puukoulun korjaustarpeet ja investointimäärärahatarpeen päätöksen tekoa varten. Kustannuksia nostaa joka tapauksessa se, että sisäilmakorjauksen yhteydessä kannattaa nykyaikaistaa tekniikkaa muutenkin. Palveluverkkosuunnitelman päivitys vaikuttaa myös päätöksentekoon, tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen sanoo.

Lepsämän koulun tapaan sisäilmaongelmista on kärsinyt jo pidempään Rajamäellä sijaitseva Seitsemän veljeksen koulu, eli entinen Rajamäen yläaste. Keväisen oirekyselyn mukaan koulun yläasterakennuksessa opiskelevilla oppilailla on paljon oireita, jotka liittyvät sisäilmaongelmiin.

Rajamäellä lukuvuosi alkoi vielä vanhassa tutussa rakennuksessa, muttaKönösen mukaan väistötilat koululle tullaan hankkimaan vuoden loppuun mennessä.

– Väistötilojen hankintaprosessi ja tilatoimittajien tilojen toimitusvalmistelu vie aikaa. Tavoitteemme on saada tilat, jotka ovat ajanmukaiset, energiatehokkaat ja ulkoverhous puuta, ei siis halvin mahdollinen peltiparakki.

– Valtuusto päättää asiasta investointiohjelman yhteydessä palveluverkko huomioiden. Jos vanhojen tilojen korjauskustannus tulee korkeaksi suhteessa uusiin tiloihin, korjata ei kannata. Uusissa tiloissa voidaan huomioida esim. energiatehokkuus, pedagogiikka ja liikuntaesteettömyys paljon paremmin. Rajamäen väistötilojen vuokra-aika on ensivaiheessa 3 vuotta.

Myös Urheilupuiston koulussa sisäilmaan liittyviä mahdollisia toimenpiteitä vielä odotellaan. Könösen mukaan kuntaan tuli viime lukuvuonna ilmoituksia yksittäisten tilojen sisäilmasta, joten sen vuoksi kunta päätti teettää tiloissa kuntotutkimuksen, jossa tutkitaan rakennuksen sisäilma-, rakenne- ja kosteusteknistä kuntoa.

– Tutkimuksen materiaalinäytteet on otettu rakenteista touko-kesäkuussa. Tutkimusraportti valmistuu syyskuun loppuun mennessä, Könönen kertoo ja lupaa lisätietoja käyttäjille lokakuun aikana.

Vaikka Nurmijärvellä on nyt useammassa koulussa sisäilmaongelmia, niin kesäkuussa Nurmijärven tilakeskuksen päällikkönä aloittaneen Ville Könösen mukaan tilanne ei ole Nurmijärvellä mitenkään poikkeuksellinen muihin kuntiin nähden.

– Nurmijärven tilanne on valtakunnallisesti normaali. Rakennuskantamme on iso ja monet rakennukset ovat vanhoja, niiden korjaamiseen ja uusimiseen pitää varata riittävästi rahaa.