Poliittinen seksiskandaali ei viihteellisyydestään huolimatta ole pelkkä vitsi. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan seksiskandaali avaa mahdollisuuden keskustella vallankäytön luonteesta.
Filosofian maisteri Elina Kauppinen analysoi väitöstutkimuksessa 1700-luvun vallanpitäjien avioliiton ulkopuolisten rakkausseikkailujen poliittisia merkityksiä. 1700-luvulla kuninkaiden rakkausseikkailut olivat skandaali, mutta keskusteluissa ei ensisijaisesti kauhisteltu moraalisesti tuomittavaa seksisuhdetta, Jyväskylän yliopiston tiedotteessa kerrotaan.
– Aikana, jolloin vapaata lehdistöä ei ollut ja yleinen keskustelu poliittisesta päätöksenteosta oli kiellettyä, skandaalin kautta välitettiin tietoa poliittisista toimijoista ja tapahtumista. Keskustelu kuninkaallisista rakastajattarista tarjosi keinoja osallistua laillisen poliittisen järjestelmän määrittelyyn, Kauppinen kertoo yliopiston tiedotteessa.
Skandaali kuninkaan rakastajattarista veti huomion poliittisen vallan ytimeen. Samalla julkisen ja yksityisen, poliittisen ja triviaalin sekä miehisen ja naisisen välisiä rajanvetoja tarkoituksenmukaisesti koeteltiin ja luotiin uudelleen.
– Näin määriteltiin, ketkä saavat osallistua poliittiseen päätöksentekoon, mitkä asiat kuuluvat poliittisen päätöksenteon piiriin ja millä tavoilla poliittinen päätös voidaan tehdä oikeutetusti ja hyväksytysti. Kun vahvistetaan tai haastetaan lailliseen vallankäyttöön liittyviä odotuksia, ihanteita ja normeja vahvistetaan tai haastetaan myös vallitsevan poliittisen järjestelmän perusteita, Kauppinen kertoo tiedotteessa.
Kauppisen mukaan seksiskandaali avaa mahdollisuuden keskustella vallankäytön luonteesta. Valtaapitävien seksiskandaali tekee moraalista poliittisen kysymyksen, mutta myös kääntää poliittisen vallankäytön moraaliseksi kysymykseksi.
– Skandaali antaa mahdollisuuden määritellä sitä, millaisen hallinnon alle suostumme alistumaan: mikä on ylimmän vallan luonne ja lähde, miten valtaa tulisi käyttää ja miten poliittinen päätös tulisi tehdä, Kauppinen sanoo tiedotteessa.
Kauppinen väittelee aiheesta Jyväskylän yliopistossa 6. syyskuuta.