Palkkaa lisää 2 900 e/v – näin paljon ja nopeasti ylempi amk-tutkinto hyödyttää

Y Riitta Ketola

toimitus

Ylempi amk-koulutus voi nostaa työntekijän ansioita jopa tuhansilla euroilla, kertoo laaja Suomessa tehty tutkimus.

Kattavaan rekisteriaineistoon perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin ylempien amk-tutkintojen työmarkkinavaikutuksia yksilötasolla.

Tutkimuksen mukaan osallistuminen yamk-tutkinto-ohjelmiin on keskimäärin johtanut korkeampaan ansiotasoon.

Työllisyyden osalta ei havaittu taloudellisesti merkitseviä vaikutuksia, sillä tutkinto tehdään yleensä työssäkäynnin ohella.

Tutkimuksen tehnyt Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) erikoistutkija ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Petri Böckerman sanoo, että koulutus on hyvä investointi.

– Koulutus on hyvä investointi myös ammattikorkeakouluissa, sillä viisi vuotta yamk-koulutuksen aloittamisen jälkeen osallistujien palkkatulot ovat noin 2 900 euroa korkeammat kuin vertailuryhmän tulot, sanoo Böckerman tiedotteessa.

Böckermanin mukaan ammattikorkeakouluista valmistuvien menestymistä työmarkkinoilla voidaan arvioida sekä valmistumisen jälkeisellä työllisyydellä että ansiotasolla.

Lyhyellä aikavälillä yamk-ohjelmien tuotot ovat keskimäärin korkeammat naisilla kuin miehillä ja koulutuksen tuotto on selvästi korkeampi terveys- ja sosiaalialalla kuin kaupallisilla tai tekniikan aloilla.

Työllisyydessä ei ole taloudellisesti merkitseviä vaikutuksia, sillä yamk-tutkinnon suorittaneiden työllisyys on korkealla tasolla jo ennen koulutukseen hakeutumista.

Alle kymmenessä vuodessa Suomeen luotu ammattikorkeakoulujärjestelmä tuottaa nyt vuosittain enemmän korkeakoulutettuja kuin perinteinen yliopistosektori.

Ensimmäiset yamk-tutkinnot suoritettiin vuonna 2004 ja nykyisin määrä on noin 3 000 tutkinta vuosittain.

Labour Economics -lehdessä julkaistun tutkimuksen on rahoittanut Suomen Akatemia ja sen on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa 6-vuotista tutkimushanketta.

Tutkimus on tehty yhdessä Mika Haapasen (Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu) ja Christopher Jepsenin (University College Dublin) kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 5. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.