49 miljoonan tiesuunnitelmat – ohikulkutien valmistuttua Klaukkalaan suunnitteilla uusia yhdysteitä

Riitta Ketola

Klaukkalan ohikulkutie valmistuu syksyllä 2021. Nurmijärven kunnassa on tehty suunnitelmia siihen liittyvien teiden rakentamisesta. Yhteensä suunniteltujen teiden kustannusarvio on yli 49 miljoonaa euroa.

Tekninen lautakunta käsitteli suunnitelmia viime torstain kokouksessa. Kyse on alustavasta rakentamisohjelmasta vuosille 2020-2027, mutta kaikki hankkeet eivät toteudu vielä suunnittelukaudella.

– Rakentamisohjelmassa esitetyt kustannusarviot ja aikataulut ovat alustavia ja tulevien vuosien päätöksenteossa ne täsmentyvät ja voivat muuttua, kertoo tekninen johtaja Jouko Lehtonen

Ensimmäisenä toteutettavien hankkeiden joukossa on Havumäentien jatke Luhtajoentielle. Sen kustannusarvio on yli neljä miljoonaa euroa. Summa jakautuisi vuosille 2021-2022.

Samoille vuosille tulisi rakennettavaksi jatkoväli Luhtajoentieltä ohikulkutielle. Sen alustava kustannusarvio on 3,6 miljoonaa euroa.

Ohikulkutien pohjoispäässä Kirkkotiellä on myös tulossa katujärjestelyjä, mutta ne sisältyvät ohikulkutien kustannuksiin.

Tuleville vuosille jää vielä useita hankkeita, joista on selvillä alustavat kustannusarviot, mutta ei lukkoon lyötyjä toteutusvuosia.

Tällaisia hankkeita ovat muun muassa Luhtajoentien jatko välillä Viirintie-Yli-Kunnarinmutka. Sen rakentaminen maksaa arviolta yli 15 miljoonaa euroa sekä Yli-Kunnarinmutkan ja Havumäentien väli, jolle hintaa tulee alustavan arvion mukaisesti yli 10 miljoonaa euroa.

Näille hankkeille esitetään kummallekin 50 000 euron suunnittelurahaa ensi vuodelle, mutta toteutus alkaisi vasta aikaisintaan vuonna 2027.

Äijänniituntien yhteys Hämeenlinnantieltä Havumäentielle maksaa alustavasti arvioiden 8,2 miljoonaa euroa, mutta sen toteutus alkaisi aikaisintaan vuonna 2025.

Jouko Lehtonen toteaa, että tätä yhteyttä ei kannata rakentaa ennen kuin sen varrelle on kaavoitettu asutusta. Sama koskee myös Viirinlaaksoon johtavia Yli-Kunnarinmutkan ja Havumäentien yhteyksiä.

– Viirinlaakson yhdistäminen näihin teihin on kallein kokonaisuus, koska Luhtajoen ylityksen rakentaminen maksaa. Kantava pohja on niin syvällä, että joudutaan tekemään paalulaattaa. Tämän vuoksi rakentamista on lykätty tuonnemmaksi.

– Havumäentien jatke tehdään, koska siellä on liittymä valmiina ohikulkutielle.

Uutta asutusta Klaukkalaan on seuraavaksi tulossa Vanha-Klaukkaan Lepsämäntien varteen.

– Talojen rakentaminen voisi lähteä liikkeelle parin vuoden kuluttua, kun kunnallistekniikka saadaan valmiiksi, arvioi Lehtonen.

Tarkoitus on aloittaa jäähallin viereiseltä alueelta, jonne on tulossa pääasiassa kerrostaloja. Sen jälkeen ovat vuorossa pientalot.

Yksi tulevaisuutta pidemmälle odottava hanke koskee Tornimäentien rakentamista Lahnuksentieltä Metsäkyläntien ja Klaukkalantien risteykseen. Tämän yhteyden rakentaminen maksaa alustavan arvion mukaan yli 12 miljoonaa euroa, mutta rakentamisesta ei ole tällä hetkellä edes alustavaa aikataulua.

– Kysymys on siitä, onko nyt taloudellisesti perusteltua käyttää rahaa rakentamalla tie paikasta A paikkaan B, vaiko käyttää rajalliset varat hankkeisiin, jotka palvelevat kuntalaisia laajemmin, sanoo Lehtonen.

Toistaiseksi tälle välialueelle ei ole syntymässä uusia tontteja.

Nyt käsittelyssä olevat tiesuunnitelmat ovat Jouko Lehtosen mukaan osayleiskaavan mukaisia hankkeita, mutta toteutus ei tapahdu välittömästi ohikulkutien valmistuttua.

Tekninen lautakunta käsitteli tiehankkeita ja muitakin investointeja vuosien 2020-2022 talousarvion ja taloussuunnitelman yhteydessä. Seuraavaksi esitys menee eri hallintokuntien käsiteltäväksi päätyen lopulta elinvoimalautakunnan ja kunnanhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi.

Tieto

Klaukkalan tieverkon toteuttamisohjelma 2020–2027 sisältää Klaukkalan tieverkkosuunnitelmien ja Klaukkalan taajamarakenteen kehittämisperiaatteiden mukaisen tieverkon.

Kunnan rakennettavaksi ja rahoitettavaksi tulevia teitä ovat mm. Luhtajoentie, Havumäentien jatke, Kirkkotie, Tornimäentie ja Äijänniituntie.

Klaukkalantie muuttuu ohikulkutien rakentumisen jälkeen kunnan kaduksi. Sen jälkeen arvioidaan Klaukkalantien kehittämisen määrärahatarve.

Aiheeseen liittyvää

 1. Klaukkalan ohikulkutien maa-alueet nyt valtion hallussa – lunastettuna kaksi kotia ja 53 hehtaaria maata
  20.3.2019 6:05
 2. Klaukkalan ohikulkutie ei ratkaise kaikkea – Nurmijärvi tarvitsisi Hämeenlinnanväylän lisäkaistaa ja Kehä IV:n
  11.3.2019 6:05
 3. "Sitkeys palkittiin" – Klaukkalan ohikulkutien töiden alkamista juhlistettiin alkupamauksella
  7.3.2019 17:51
 4. Klaukkalantien parantamiseen tulossa 800 000 euroa rahaa – "Iloinen uutinen"
  12.12.2017 14:00
 5. Luhtajoentie avautui liikenteelle Klaukkalassa
  18.9.2018 13:25

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut