MN: Lähes joka toinen saattaa kokea unihalvauksen – ”On todella pelottava kokemus. Menee aina ohi itsekseen”

Kuvituskuva. Savolainen Laura

toimitus

Kyselytutkimusten mukaan 10 – 50 prosenttia suomalaisista kokee elämänsä aikana unihalvauksen, kirjoittaa Me Naiset Useimpien kohdalla unihalvaus toistuu vain kerran tai pari, mutta esimerkiksi narkolepsiapotilaat saattavat kärsiä toistuvista unihalvauksista.

Unihalvauksessa on kyse siitä, että valve ja REM-unen piirteet sekoittuvat. Aivot jäävät hetkeksi eräänlaiseen välitilaan.

– Aivot heräävät, mutta tietyt REM-unen aikaista lihashalvausta säätelevät mekanismit eivät napsahda pois päältä samaan aikaan, selittää tutkijatohtori Katja Valli Turun yliopistosta.

– Käytännössä ihminen pystyy siis avaamaan silmät, mutta ei liikkumaan tai puhumaan.

Vallin mukaan keskeinen tekijä unihalvauksen synnyssä on stressi, kertoo MN

– Stressiin usein liittyvä univaje on merkittävä tekijä unihalvauksissa, Valli lisää.

Unihalvaukseen liittyy usein hallusinaatioita, jotka ovat lähes poikkeuksetta pelottavia. Moni unihalvauksen kokenut kuvailee aistineensa jonkinlaista pahuutta. Vallin mukaan kyse on hypnopompisesta hallusinaatiosta eli valveunesta.

Unihalvauksen kesto on muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Se menee ohi itsestään, hallusinaatiot häviävät ja liikkumiskyky palautuu normaaliksi. Palautumista voi yrittää nopeuttaa esimerkiksi puristamalla kättä nyrkkiin, kirjoittaa MN

– Unihalvaus on todella pelottava kokemus, jos ei tiedä, mistä on kyse. Tärkeintä on kuitenkin tietää, ettei unihalvaus ole millään tavalla vaarallinen. Se menee aina ohi itsekseen eikä aiheuta minkäänlaisia haittoja, kertoo tutkijatohtori Katja Valli.

Me Naisten kirjoitus on kokonaisuudessaan täällä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.