Kouluruokaa myyntiin pian myös muissa kouluissa? Rajamäellä alkoi kokeilu

Viidettä Päivi Tuovinen

Riikka Laine

Muillakin kuin koululaisilla ja koulun henkilökunnalla on nyt mahdollisuus päästä syömään kouluruokaa, kun kunta aloitti koulun ylijäämäruoan myynnin ResQ Club -sovelluksen avulla Rajamäellä Seitsemän veljeksen koulussa.

Aleksian ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkolan mukaan kyseessä on kokeilu. Jos kouluruoan myynti lähtee sujumaan jouhevasti, voi kokeilu laajentua myös muihin kunnan päiväkoteihin ja kouluihin.

– Varmaan kahdessa kuukaudessa saamme sen verran kokemuksia kasaan, että voimme miettiä jatkoa.

– Aloitimme kokeilun Rajamäeltä, koska siellä meillä on hyvin innokkaita ammattilaisia, jotka halusivat lähteä kokeilemaan tätä, Mikkola kertoo.

ResQ Club -sovelluksessa ideana on, että sinne kirjautuneet ravintolat merkitsevät päivittäin palveluun, onko heiltä jäänyt ylimääräistä ruokaa, joka voidaan myydä asiakkaalle. Täten ruoka ei päädy biojätteeseen, vaan asiakas voi ”pelastaa” sen ostamalla ruoan edullisempaan hintaan.

Mikkola muistuttaa, että ostamalla edullista ruokaa säästät siis sekä rahaa että kokkaamiseen kulunutta aikaa – ja teet samalla ekoteon.

Nurmijärvellä sovellus on käytössä Seitsemän veljeksen koulun lisäksi kolmessa muussa ravintolassa.

Ylijäämäkouluruoan myynti ei ole Nurmijärvellä täysin uutta, vaan hävikkiä on pyritty pienentämään ennenkin myymällä kouluruokaa kouluravintolassa. Klaukkalassa vuosina 2013–2015 toteutetulle kokeilulle ei kuitenkaan ollut kysyntää, joten siitä luovuttiin.

Mikkola kertoo Aleksian päätyneen ResQ Club -sovellukseen sen tunnettuuden ja käytettävyyden ansiosta.

Sovelluksessa asiakas saa ajantasaista tietoa siitä, montako annosta kouluavintolassa on jäljellä ja tiedot päivittyvät reaaliajassa.

– Koulun hävikkiravintolassa oli haasteena kassat ja aukioloajat. Tämä sovellus ei kilpaile sen kanssa, ja en näe etteikö meillä voisi olla vielä jossain välissä kouluravintolaa sovelluksen ohella käytössä. Mutta sovelluksen ansiosta voimme laittaa ruokaa tarjolle annos kerrallaan. Koulun hävikkiravintolassa pitäisi aina olla edes vähän myytävää, etteivät ihmiset tule turhaan oven taakse, Mikkola vertaa.

– Myös se kannattaa huomioida, että tässä ruoan voi tilata vaikka joku toinen, jos ei itse hallitse sovelluksen käyttöä. Voit siis tilata ruoan vaikka Jyväskylästä käsin äidillesi, ja äiti hakee sen itse lähikoululta.

Fakta

ResQ Club -sovelluksen voit ladata puhelimeesi sovelluskaupasta.

Näet sovelluksesta kaikki alueella hävikkiruokaa myyvät ravintolat.

Maksa haluamasi tuote helposti maksukortilla, PayPalilla tai verkkopankilla ostetuilla ResQ-krediiteillä.

Annokset voi noutaa sovittuna aikana vaikkapa matkalla töistä kotiin tai kun olet muuten vain lähistöllä.

Lisätietoa löytyy verkosta: www.resq-club.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.