Voiko aamupalan syödä vasta 2 tuntia heräämisen jälkeen? – Tutkija tyrmää myytit ”päivän tärkeimmästä ateriasta” Ylellä

Ravitsemusterapeutti ei täysin allekirjoita uskomusta aamupalasta päivän tärkeimpänä ateriana. Mirja Hussain

toimitus

Moni jättää aamupalan väliin nälän puutteen tai etovan olon vuoksi. Siitä ei ehkä olekaan niin isoa haittaa kuin pelotellaan. Asiantuntija arvioi asiaa Ylen jutussa

Sitä, miksi joitakin ihmisiä syöminen ällöttää pian heräämisen jälkeen, ei ole tutkittu vielä kovin paljon. Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tohtori ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reija Männikkö kuitenkin löytää ilmiölle parikin mahdollista syytä.

– Todennäköisesti tämä liittyy jollain tavalla vuorokausirytmiin. Samalla tavalla kuin osa ihmisistä on aamu-unisia, on toisille aamu tehokasta aikaa. Myös ruokahalun herääminen voi olla vuorokausirytmiin kytköksissä. Se on yksilöllistä, Männikkö sanoo Ylelle.

Vaikka heti aamusta ei olisikaan nälkä, saattaa Männikön mukaan osa ihmisistä syödä aamupalan jopa tietämättään.

– Aamupalan yleinen tutkimuksellinen määritelmä on, että se syödään kahden tunnin sisällä heräämisestä, ei siis välttämättä heti heräämisen jälkeen, hän sanoo Ylelle.

Aamupalasta puhutaan usein vuorokauden tärkeimpänä ateriana. Männikkö ei kuitenkaan ihan täysin allekirjoita tätä uskomusta.

– Laittaisin tämän myyttikategoriaan. Aamupala on tärkeä, mutta en nostaisi mitään ateriaa toisen yläpuolelle. Kokonaisuutena tärkeintä on hyvä ja tasainen vuorokauden ateriarytmi, Männikkö sanoo Ylen jutussa.

Aamupalan syöminen on opeteltavissa oleva taito. Kaikille se ei ole välttämätöntä, mikäli syöminen tasapainossa, vireystaso on hyvä eikä aamupalalle ole mitään terveydellistä perustetta, Ylen jutussa todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.