Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bioterminaali Klaukkalaan etenee – yleisötilaisuus elokuun lopulla

Circulation Oy:n bioterminaalin sekä hyötymateriaalien käsittely- ja siirtokuormausaseman ympäristövaikutusten arviointi (yva) on loppusuoralla.

Yhteysviranomainen Uudenmaan ely-keskus asetti selostuksen nähtäville tämän viikon maanantaina.

Kaikille avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään yva-arviointien tuloksia, järjestetään elokuun lopussa 29.8. klo 18–20 Harjulan koulun ruokalassa.

Yva-selostus piti kuuluttaa jo keväällä, mutta asia siirtyi käytännön syistä elokuulle. Circulation Oy:n toimitusjohtajan Marcus Mannerlan mukaan viivästyminen johtuu muun muassa henkilövaihdoksista sekä viranomaispuolella että yrityksessä.

Noin tuhatsivuinen yva-selostus ei Mannerlan mukaan sisällä mitään odottamatonta. Arviointityön loppuvaiheessa siihen on tosin lisätty neljän aiemmin mukana olleen toteutusvaihtoehdon perään viides vaihtoehto. Viidennessä vaihtoehdossa toiminta-alue on pienempi kuin muissa vaihtoehdoissa 0-vaihtoehtoa lukuunottamaatta. Myös murskausta on vähemmän kuin esimerkiksi ykkösvaihtoehdossa.

Viidennessä vaihtoehdossa rakennusvaiheessa louhittaisiin 100 000 kiintokuutiometriä 1,4 hehtaarin alueella. Betoni- ja tiilijätettä hyödynnettäisiin kenttärakenteissa 585 000 kuutiometriä. Suunnitellun toiminta-alueen koko on 11,1 hehtaaria. Toiminnassa ollessaan viidennen vaihtoehdon biopolttoaineiden valmistuksen käsittelymäärä olisi 190 000 kuutiometriä vuodessa ja hyötymateriaalien siirtokuormaus 50 000 tonnia vuodessa.

Hankevaihtoehto ykkönen on maksimivaihtoehto, jossa kalliota louhitaan 500 000 kiintokuutiometriä 5 hehtaarin alueella, betoni ja tiilijätettä hyödynnetään kenttärakenteissa 630 000 kuutiota. Ykkösvaihtoehdon toiminta-alue on 16,9 hehtaaria. Biopolttoaineiden valmistuksen käsittelymäärä on 270 000 kuutiometriä vuodessa ja hyötymateriaalien siirtokuormaus sama kuin viidennessä vaihtoehdossa eli 50 000 tonnia vuodessa.

0-vaihtoehto merkitsisi sitä, ettei hanketta toteuteta lainkaan.

Kaikkiin vaihtoehtoihin voi tutustua tarkemmin ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa ymparisto.fi/circulationnurmijarviYVA.

Circulation Oy:n suunnittelema uusi bioterminaali sekä hyötymateriaalien käsittely- ja siirtokuormausasema tulisi sijaitsemaan Klaukkalan kylässä aivan Espoon rajalla.

Alue, jolle uutta toimintaa suunnitellaan, on kokonaisuudessaan 18 hehtaarin suuruinen ja Circulation Oy:n omistuksessa. Alueen sisäpuolella ei ole asutusta.

Suunnitteilla olevan bioterminaalin naapurusto on vastustanut hanketta sen eri vaiheissa. Toiminnan pelätään tuovan alueelle melua, pölyä sekä lisäävän raskasta liikennettä.

Yrityksellä on jo toiminnassa vastaavanlainen bioterminaali Vantaan Viinikanmäessä.