Rajamäen hallissa roiskuu – kävijäennätys rikkoutuu tänäkin vuonna reilusti

Rajamäen uimahallin talous on saatu tasapainoon ja budjetti pitää.

Tasasyvyiseen kunto- ja kilpauintialtaaseen pääsee uimasyvyyteen jopa rullatuolilla luiskaa pitkin. Hallissa on käytössä uudet suppamalaudat. Ille Martela

Ille Martela

Rajamäen uimahallin allastilat avattiin jälleen neljän viikon huoltotauon jälkeen. Vuoden vesiliikuntapaikkana 2018 palkitun hallin visiona on olla edelläkävijä vuonna 2020.

– Alun perin yhden sanan visio oli mielestäni ihan hassu, mutta se on toiminut älyttömän hyvänä työkaluna. Viikoittain tehdään valintoja, joita on hyvä peilata visioon, ollaanko edelläkävijä, uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen kertoo.

Viime vuonna uimahallin kävijämäärä oli 262 000, joka oli uusi ennätys. Hallissa vieraillessa aistii henkilökunnan myönteisen ilmapiirin. Halli on saanut positiivista palautetta muun muassa viestinnästään.

– Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton antama tunnustus kertoo, että ollaan menossa oikeaan suuntaan. Koetetaan löytää oikeita ratkaisuja. Tavoitteen pitää olla kova: personoiduin ja ekologisin halli.

Asiakaskokemukset ovat olleet edelleen hyviä. Hallin kävijämäärä ovat tänäkin vuonna nousussa.

– Näyttää siltä, että ennätys menee rikki selkeästi tänä vuonna. Kolmena ensimmäisenä kuukautena oli yli 30 000 asiakaskäyntikertaa per kuukausi, mitä ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin. Jos tästä eteenpäin jatkuu kuten viime vuonna, on tämän vuoden totaalimäärä 285 000.

Uimahallin kävijämäärä kasvoi noin 16 prosenttia, ja liikevaihto on noin kuusi prosenttia edellä viime vuodesta.

– Meille, kuten muillekin uimahalleille, on tärkeässä roolissa omistajalta tuleva tuki. Puhutaan kuntatuesta tai toimintatuesta. Suomessa ei ole sellaista uimahallia, joka tulisi toimeen sillä rahavirralla, joka tulee kassan kautta sisään, vaan tarvitaan omistajalta tulevaa rahaa. Se tasapaino on löytynyt. Tietysti vuotta on vielä elämättä.

Aiempina vuosina Rajamäen uimahalli on tarvinnut Nurmijärven kunnalta lisäavustusta.

– Tämä on nyt ensimmäinen vuosi uudessa uimahallissa, kun on löydetty sellainen balanssi, että tullaan toimeen siten kuin on budjetoitu. Tässä uudessa talossa on ollut hakemista. Ymmärrän täysin, että asiasta on kirjoiteltukin, Ahonen myöntää.

Huoltotauon aikana uimahallin altaita ei tyhjennetty. Jotkut ison altaan ja hyppyaltaan puhdistustyöt hoitivat sukeltajat.

– Olisi ekologisesti arveluttavaa laskea joka kesä yli 2000 kuutiota vettä viemäriin ja ottaa vesijohtoverkostosta uutta tilalle sekä lämmittää ja puhdistaa. Se olisi muutama kymppitonni rahassa.

Ahonen on syystäkin ylpeä hallin vedenpuhdistusjärjestelmästä.

– Olen miettinyt leikkisästi, koska ihmiset heräävät siihen, millaisia vedentuhlaajia uimahallit ja kylpylät ovat. Meillä tuo ultrasuodatusjärjestelmä on niin hieno, että harmaa vesi eli suihkuvesi voitaisiin ottaa talteen ja käyttää uudestaan, mutta lainsäädäntö ei mahdollista sitä vielä.

Saneerausaltaiden pohjissa on betonivalun päälle asetettu muovimatot, jotka veden paine pitää paikallaan. Pohjissa ei ole laattoja, joihin voisi raapia itseään. 25 metrin kilpa- ja kuntouintialtaassa, hyppyaltaassa sekä kylmävesialtaissa on perinteisesti laatat.

Tänä vuonna allasalueelle on tullut muutamia uudistuksia.

– Maaliskuussa halliin tuli monitoimialtaaseen virtuaalivesijumppanäyttö, joka on käytössä keskimäärin viisi ja puoli tuntia päivässä.

Suppamalaudat lanseerattiin touko-kesäkuun vaihteessa.

– Haluttiin löytää jotain uutta allastilaan. Ryhmäliikuntoihin tottunut asiakas saadaan kokeilemaan uima-altaita, Ahonen päättää.

Monitoimihalli

Uimahallissa on kuuden altaan, saunojen ja höyrysaunojen lisäksi kuntosalit, ryhmäliikuntatilat.

Uimahallissa järjestetään 81 tuntia viikossa ohjattua liikuntaa.

Uimahallissa on kuusi suurta näyttöä asiakkaiden informaatiokanaviksi. Nurmijärveläiset yhdistykset voivat näyttää tapahtumajulkaisujaan velotuksetta.

Uimahallien ja kylpylöiden lattioiden liukkaus ja puhtaanapidon haasteet on ratkaistu akryylibetonimassalla, jonka pinnassa on kvartsihiekka.

Jokaisesta hallin toiminnallisesta tilasta on näkymä toiseen toiminnalliseen tilaan. Saunasta on näkymä altaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.