Iso päätös edessä – Apotti maksaisi Nurmijärvelle 24,5 miljoonaa

Tulevan syksyn iso pohdinta kuntien päätöksentekoportaissa on Apottiin liittyminen. Apotti on sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmän jättiläinen.

Se on herättänyt huolta ja pohdintaa sekä sen hinnan että myös potilasturvallisuuden takia. Järjestelmän heikkouksista on kerrottu julkisuudessa pitkin talvea ja kevättä. Tuorein Apotti-uutinen on viime viikon keskiviikolta: Helsingin Sanomat kertoi potilaiden yksityisyyden suojan heikentyneen Vantaalla, missä järjestelmä otettiin keväällä käyttöön (HS 24.7.).

Apotti on tulossa koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Husiin. Apottiin kirjataan jatkossa myös Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymän potilastiedot, mikäli omistajakunnat niin päättävät. Keusotessa asiaa valmistellaan täyttä päätä. Tuusula on mukana, Nurmijärvestä ja muista jäsenkunnista ei vielä tiedetä.– Apotti etenee valmistautumalla Tuusulan käyttöönottoon, joka tapahtuu lokakuussa 2020. Parhaillaan valmistelemme tiedonsiirtoja sekä teknisen ympäristön toimivuutta, sanoo tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko Keusotesta.

Keusotessa halutaan yhtenäistää asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuus.

– Se tapahtuu joko ottamalla käyttöön Apotti-kokonaisuus koko kuntayhtymän laajuisesti tai sitten hakea kilpailuttamalla vaihtoehtoista ratkaisua.

Keusotessa on tällä hetkellä käytössä 15 asiakas- ja potilastietojärjestelmää sekä kymmeniä kokonaisuuteen liittyviä tietojärjestelmiä.

– Nykyinen kokonaisuus on liian hajanainen. Sillä kokonaisuudella ei voida jatkaa eteenpäin, sanoo Ylä-Jarkko.

– Apottikokonaisuuden käyttöönoton koko Keusote laajuisesti arvioidaan maksavan 10 vuodessa noin 110 miljoonaa euroa. Takaisinmaksuajaksi on arvioitu noin 6 vuotta. Kilpailutusvaihtoehdon 10 vuoden kulujen arvioidaan olevan noin 77 miljoona euroa, takaisinmaksuajan ollessa 9 vuotta.

Kilpailutusvaihtoehdon huono puoli on, että se siirtäisi yhtenäisen kokonaisuuden käyttöönottoa arviolta vuoteen 2023.

– Apotti-vaihtoehto olisi näillä näkymin käyttöönotettavissa keväällä 2021.

Miljoonien satsaus

Kuntien maksuosuus Apotti-hankkeessa lasketaan vuoden 2013 väestötietojen perusteella. Tuusula on jo maksanut osuuttaan, koska on Apotissa mukana.

Maksuosuudet kunnittain ovat arviolta seuraavanlaiset:

Hyvinkää 27 milj.euroa

Nurmijärvi 24,5 milj.euroa

Järvenpää 23,5 milj.euroa

Tuusula 20 milj.euroa

Mäntsälä 12 milj.euroa

Pornainen 3 milj.euroa

Tällä hetkellä Apottiin liittyjä voi olla vain kunta, mutta Apotti Oy:n yhtiöjärjestystä saatetaan muuttaa siten, että liittyjä voi olla myös kuntayhtymä.

Kummassakin tapauksessa Apotti-pohdinta käydään kunnissa talousarviokäsittelyn yhteydessä. Kuntien valtuustot päättävät lisärahoituksesta, jota Apottiin sitoutuminen edellyttää.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut