Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätevesistä löytyy hormonihäirikköjä ja perimää vahingoittavia aineita – "Yksi suurimmista ympäristöhaasteista"

Hormonitoimintaa häiritseviä ja perimää vahingoittavia aineita löytyy suurimmassa osassa jätevesinäytteistä. Jätevesissä on myös kalojen alkioille myrkyllisiä aineita. Tiedot selviävät tuoreesta väitöstutkimuksesta.

– Ihmisten päivittäisessä käytössä on noin 100 000 synteettistä kemikaalia, joista osa päätyy ympäristöön. Tällä hetkellä haasteena on tunnistaa ne kemikaalit, jotka ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja ympäristölle, kertoo aihetta tutkinut filosofian maisteri Pia Välitalo

Tutkimuksen mukaan perinteiset jäteveden puhdistustekniikat eivät kokonaisuudessaan poista vesistä myrkyllisiä kemikaaleja tai orgaanisia haitta-aineita.

– Kaikki ympäristöön päätyvät kemikaalit eivät ole vaarallisia, ja tällä hetkellä vain pientä osaa näistä kemikaaleista monitoroidaan. Paremman vedenlaadun saavuttamiseksi tarvitaan monitoroinnin lisäksi kehittyneempiä puhdistusmenetelmiä, Välitalo kertoo.

Välitalo toteutti tutkimuksensa Suomen ympäristökeskuksen SYKEn laboratoriokeskuksessa. Hän arvioi suomalaisten jätevedenpuhdistamoiden vedenlaatua sekä sitä, miten tehokkaasti puhdistamot poistavat yhdyskuntajätevesistä kemikaaleja ja muita haitta-aineita.

– Koen, että ympäristön kemikalisoituminen on yksi suurimmista ympäristöhaasteista, joiden kanssa painimme nyt ja tulevaisuudessa. Tuntui hienolta päästä ratkomaan tähän liittyviä ongelmia tutkimuksen parissa, Välitalo kertoo.

Välitalo väittelee perjantaina 26. heinäkuuta Aalto-yliopistossa aiheesta Toksisuus ja orgaaniset haitta-aineet – Monimutkaisten ympäristönäytteiden vaikutusperusteinen arviointi.