Tupakanmyyntiin tuli jälleen uusi vaatimus – nyt pitää olla seurannan mahdollistava koodi

Tupakanmyyntiin on jälleen tullut uusia vaatimuksia. Nyt kaikkien tupakkatuotteita myyvien tahojen täytyy hakea uudet seurantakoodit. Kuvituskuva. arkisto / Mirja Hussain

Tuija Horttanainen

Kaikkien tupakkaa myyvien tahojen täytyy hakea sääntelyn edellyttämät tunnistekoodit, tai tukusta ei enää saa savukkeita ja kääretupakkaa perjantain 19.7.2019 jälkeen.

– Asia koskee kioskeja, vähittäismyymälöitä, ravintoloita, pubeja, kahviloita eli kaikkia paikkoja joissa on myynnissä savukkeita ja kääretupakkaa, sanoo Imatran seudun ympäristötoimen ympäristöinsinööri Anni-Kaisu Untila

Taustalla on tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely, joka tulee voimaan porrastetusti 20.5.2019 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa.

Käytännössä jäljitettävyysjärjestelmän toimeenpano edellyttää, että kaikki tupakkatuotteiden toimitusketjuun osallistuvat, valmistajasta aina ensimmäiseen vähittäismyyntipaikkaan asti, hakevat tunnistekoodeja, jotka mahdollistavat yrityksien ja toimipaikkojen tunnistamisen.

Koodien avulla voidaan tunnistaa kaikki ostajat sekä tupakkatuotteiden tosiasiallinen kuljetusreitti valmistuslaitoksesta ensimmäiseen vähittäismyyntipaikkaan.

Tukku ei voi 19.7.2019 jälkeen myydä savukkeita ja kääretupakkaa vähittäismyyntiluvan haltijalle, jolta puuttuvat jäljitettävyysjärjestelmän toimintaan tarvittavat tunnistekoodit.

Jäljitettävyysjärjestelmän tarkoituksena on ehkäistä tupakkatuotteiden laitonta kauppaa.

Tunnistekoodeja on haettava sekä toiminnanharjoittajalle (talouden toimijan tunnistekoodi) että toimipaikalle (toimintayksikön tunnistekoodi).

Tunnistekoodit haetaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) nimeämältä tunnisteiden antajalta. Koodien hakeminen on ilmaista.

STM on nimennyt Suomen toimivaltaiseksi tunnisteiden antajaksi slovakialaisen yrityksen Allexis s.r.o:n.

Kun toiminnanharjoittaja on vastaanottanut tunnistekoodit tunnisteiden antajalta, on koodit ilmoitettava kunnan tupakkalakia valvovalle viranomaiselle, joka lisää ne myyntiluparekisteriin.

Untilan mukaan koodin tarve on esimerkiksi Imatran seudun toimijoilla hyvin tiedossa, joten tukussa ei liene odotettavissa ikäviä yllätyksiä.

– Tunnistekoodeja on ilmoitettu meille hyvin.

Untila kertoo, että Imatran seudun ympäristötoimen alueella tupakkatuotteiden vähittäismyyntipaikkoja on 67.

Viime viikon loppupuolella näistä noin kolme neljäsosaa oli ilmoittanut tunnistekoodit ympäristötoimelle.

Untilan mukaan muutamat toimijat ovat kyselleet lisätietoa asiaan liittyen, mutta muutoin palautetta uudesta vaatimuksesta ei ole tullut.

– Olemme tiedottaneet asiasta yleisesti ympäristötoimen nettisivuilla ja Facebookissa. Heinäkuun alussa lähetettiin lisäksi tiedote seutumme myyntipaikoille, jotka eivät olleet vielä toimittaneet tunnistekoodeja. Toimijat ovat saaneet tietoa myös omien keskusjärjestöjensä kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.