Latasitko tämän kohusovelluksen puhelimeesi? Asiantuntija varoittaa nyt: "Taustalla vaikuttava yritys voi tehdä kuvillasi mitä haluaa"

toimitus

Suositusta FaceApp-sovelluksesta on noussut esiin arkaluonteinen tietosuojaongelma. Sovellusta ei nimittäin voi käyttää ilman, että omien kasvokuvien ja nimen käyttämisen sallii muissakin tarkoituksissa.

Käytännössä kuvat ja kaikki niiden oikeudet siirtyvät pilvipalvelimen kautta sovelluksen takana olevan yhtiön, venäläisen Wireless Labsin, käyttöön. FaceAppin perustaja kommentoi Forbesille, että kuvia ei siirretä Venäjälle eikä myydä kolmansille osapuolille.

– Lähetämme pilvipalvelimille ainoastaan ne kuvat, joita käyttäjä haluaa muokata, emme mitään muuta. Suurin osa kuvista poistetaan pilvipalvelusta 48 tunnin kuluttua lataamisesta, FaceAppin perustaja Yaroslav Goncahrov kertoo Forbesille.

On mahdotonta ottaa kantaa siihen, onko sovelluksen asentaminen riski vai ei, sanoo tietoturva-asiantuntija Samu Turunen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

– Kun oikeudet kuviin on luovuttanut, yritys voi tehdä niillä mitä haluaa. Kasvokuvista tehty kuvapankki tai kuva-algoritmi ovat hyvinkin mahdollisia spekulaatioita kuvien käyttökohteista, Turunen kertoo.

Jos kuvien ei halua päätyvän muiden haltuun, ei riitä, että sovelluksen poistaa puhelimesta. Faceappin käyttöehtojen mukaan käyttäjä luovuttaa kaikki oikeudet kuviin sovelluksen takana olevalle yritykselle.

– Siinä vaiheessa käyttäjällä ei ole kuviin enää mitään oikeuksia. Tämä on se syy, miksi käyttöehdot kannattaa lukea ennen käyttöä, Turunen sanoo.

Forbesin mukaan käyttäjä voi kuitenkin erikseen pyytää kuvien poistamista sovelluksen asetusten kautta.

Jo pari vuotta sitten ilmestyneen FaceApp-sovelluksen venäläinen alkuperä on herättänyt kysymyksiä Yhdysvalloissa, sillä sovellus saa käyttöönsä myös puhetunnistusapuri Sirin ja puhelimen hakupalvelut. Yhdysvaltain demokraattisenaattori Chuck Schumer on pyytänyt FBI:ta tutkimaan sovellusta, ja tällä viikolla talouslehti Forbes nosti keskusteluun sovelluksen käyttöehdot, Yle kertoo jutussaan.

Spekulaatioiden mukaan ihmisten kasvokuvat voivat päätyä esimerkiksi moskovalaisille mainostauluille. Vielä todennäköisempää on, että niitä käytettäisiin vaikkapa opettamaan tekoälypohjaista kasvojentunnistusalgoritmia. Mihinkään sen vakavampaan niitä tuskin käytetään, Ylen jutussa kerrotaan.

Turunen muistuttaa, että jollakin tavalla yritykset tulovirtansa tekevät.

– Jos rahaa ei liiku, tieto liikkuu kyllä, ja se on kullanarvoista. Samalla tavalla kuin Facebook kerää käyttäjistään tietoja, yhtä lailla tekevät muutkin vastaavat ilmaiset sovellukset.

Sen, tekeekö esimerkiksi Snapchat tai Instagram samaa, on tarkistettavissa sovellusten käyttöehdoista. Turusen mukaan tieto lukee käyttöehdoissa yleensä selkeästi.

Kannattaako FaceAppin ladanneiden sitten olla huolissaan omien kuvien päätymisestä muuhun käyttöön?

– Allekirjoittaisitko paperin, jota et ole lukenut? Saman verran asiasta voi olla huolissaan, Turunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 12. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 13. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 14. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 15. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 5. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 6. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 9. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 10. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 11. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 12. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 13. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 14. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 15. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.