Rajamäellä kaadettiin yksi Suomen suurimmista saarneista – osa rungosta ja oksista otettu talteen puuveistosta varten

Paikalla, jossa Rajamäen maamerkkinä toiminut saarni ennen kasvoi, on vain monttu ja kaadetun puun oksia. Saarni joutui väistymään tietyön alta. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Rajamäen maamerkkinä tunnetun iäkkään saarnin paikka on enää monttu, juurenpätkiä ja oksia. Puu kaadettiin viime viikon maanantaina.

Sen jälkeen kylällä ja sosiaalisessa mediassa on pohdittu, oliko saarni liian huonokuntoinen säilytettäväksi vai vaikuttiko Kiljavantien parannushanke puun kaatamiseen.

Saarni sijaitsi Kiljavantien varressa Työtehoseuran kohdalla.

– Saarni kaadettiin, koska se oli tien levennyksen tiellä. Se, että saarni tullaan kaatamaan, on ollut jo kaksi vuotta tiedossa, kertoo maarakennuspäällikkö Pertti Mastosalo

Itse Kiljavantietä ei tosin levennetä, vaan lisää tilaa tarvitaan suojasaarekkeita varten.

Kyläläisille rakkaaksi käynyt saarni ei kuitenkaan katoa kokonaan, mikäli kyläaktiivi Matti Luokolan suunnitelmat toteutuvat.

– Menin heti seuraavana päivänä siitä, kun tuo ainakin 150-vuotta vanha Rajamäen luonnonmuistomerkki oli kaadettu, katsomaan paikkaa. Ymmärsin, että jos kaadettua saarnia aiotaan hyödyntää, täytyy toimia heti, Luokola kertoo.

Hän otti yhteyttä Nurmijärven kuntaan, ja nyt kolme noin kolmen metrin mittaista rungonpätkää sekä puun suurimmat oksat on otettu talteen vastaisen käytön varalle.

Suunnitteilla on Luokolan mukaan puuveistos, ja tekijäksikin on alustavasti lupautunut rajamäkeläinen puutaiteilija. Hän ei tosin ole vielä nähnyt käytettävissä olevaa materiaalia.

Luokolan mukaan saarnista tehty veistos pitäisi mieluiten sijoittaa sisätiloihin, sillä ulkona veistoksen kestävyys on huonompi. Mahdolliseksi sijoituspaikaksi voisivat Luokolan mukaan sopia kauppakeskus Lähde, Rajamäen uimahalli tai Rajamäen terveysasema.

– Veistoksen voisi sijoittaa myös terveysaseman piha-alueelle valaistuun kaappiin, Luokola pohtii mutta muistuttaa, että veistoshankkeen suunnittelu on vasta alkutekijöissään.

Rajamäeltä kaadettu saarni oli Suomen suurimpia. Sen strategiset mitat olivat vuonna 2016 372 senttiä paksuutta ja 14,4 metriä korkeutta. Saarni on ollut 60-luvulta lähtien ontto, mutta se oli edelleen hyväkuntoinen (NU14.7.16).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.