Grillaajia kiinnostavat nyt savustaminen ja raakamakkarat – Grillissä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä

Keittiömestari Heikki Salosen mukaan kasvisruuan suosio kasvaa grillauksessa. Susanna Salonen

toimitus

Kasvisruuat ovat nyt kovassa nosteessa grillauksessa, kertoo ristiinalainen keittiömestari Heikki Salonen

Salonen järjestää grillikoulua ja -tapahtumia Suomessa ja on kehitellyt alan välineistöä ja ruokatarvikkeita.

Moni grillaa nyt lihan sijasta erilaisia kasviksia ja itse tehtyjä kasvispihvejä sekä valmistaa grillisalaatteja.

– Vartaisiin laitetaan kasviksia ja hedelmiä, kuten ananasta, avokadoa, parsakaalia ja bataattia. Kasvikset ja juurekset grillataan melko suurina paloina.

Salosen mukaan grillaajat haluavat vaihtelua ja uusia makuja.

– On tullut uusia raaka-aineita, mausteita, laitteita ja valmistustapoja, joita halutaan kokeilla.

Vaikka lihattomat grillituotteet kasvattavat suosiotaan, lihakin on yhä tukevasti grillaustrendien aallonharjalla. Salosen mukaan mehukkaan pihvin voi tehdä vaikka häränfileestä.

Trendikästä on myös grillata broileri kokonaisena tai puolikkaana hiiligrillissä ritilällä ja valmistaa kalat, kuten ahvenet ja lohet, hiilloksen päällä halsterissa.

Myös raakamakkarat ovat pop.

– Ohuet, lihaisat ja tuliset makkarat ovat suosittuja, Salonen sanoo.

Savustaminenkin on trendikästä. Savustettavana voi olla vaikkapa porsaan kasleria tai naudan välikyljystä.

– Kun savustuspururasian laittaa grilliin, saadaan savun makua grillituotteisiin, Salonen vinkkaa.

Monet tekevät itse mausteseoksia, kuten itämaisia kastikkeita.

– Enää ei suosita niin paljon valmiita kastikkeita. Myös marinadit ovataiempaa kirkkaampia ja ohuempia.

Yleisimmin grillataan yhä hiili-, kaasu- ja sähkölaitteilla. Salosen mukaan myös pellettigrillit yleistyvät.

Hän arvioi, että lähivuosina grillien koko pienenee ja niihin tulee uutta tekniikkaa.

Moni haluaa myös rakentaa ulos "lisäkeittiön", jossa väki voi seurustella ja kokkailla yhdessä.

– Leipominen lisääntyy grillauksessa, ja grillillä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä, Salonen kertoo.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Keittiömestarin tärpit

Valitse tuulensuojainen, tasainen paikka grillille.

Varaa välineet ja raaka-aineet yhteen paikkaan.

Mieti työjärjestys ja ajoitus.

Varaa aikaa lempeään kypsentämiseen.

Käytä uunilämpömittaria.

Ota liha huoneenlämpöön ajoissa.

Hanki raakakypsytettyä naudanlihaa tai mureaa possua.

Käytä lihan oma rasva hyödyksi ja poista näkyvä rasva halutessasi vasta paistamisen jälkeen.

Kuivaa lihan pinta ja öljyä se.

Hiiligrillissä saa lihan ja kalan aidon maun hyvin esiin.

Sähkögrillissä voi myös pariloida, paahtaa ja hiillostaa.

Pidä grilli aina puhtaana ja käyttövalmiina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
  2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
  3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
  4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
  5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
  6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
  7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
  8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
  9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
  10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
  11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
  12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
  13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
  14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
  15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.