Kunta vaatii ohikulkutien valituksen hylkäämistä

Urakoitsija pääsee edistämään ohikulkutien rakennustöitä Mäntysalossa muutoin, mutta katualueella töitä ei voida valituksen vuoksi edistää. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunta vaatii nyt, että Helsingin hallinto-oikeus hylkää Klaukkalan ohikulkutien katusuunnitelman hyväksymispäätöksestä tehdyn hallintovalituksen. Ohikulkutien työt eivät pääse etenemään nyt Kirkkotien kohdan katuosuudella, kun kunnan katusuunnitelmasta valitettiin huhtikuussa hallinto-oikeuteen.

Kunnan mukaan valitus on aiheeton.

Valittaja toi valituksessaan esille samoja huomioita, joista hän valitti jo vuonna 2016, eli mm. ylijäämämaiden sijoitukseen ja maaperään liittyviä ongelmia.

Kunta myöntää vastineessaan, että maaperä Kirkkotien katusuunnitelmaehdotuksen mukaisen linjauksen kohdalla ei ole paras mahdollinen, mutta maaperä on rakennettavissa. Vastineessa todetaan, että Kirkkotien pohjamaa on huomioitu suunnitelmissa ja pohjanvahvistusmenetelmä sekä tiepenkereen ja ylijäämämaiden pysyvyys varmennetaan riittävin laskelmin.

– Kirkkotien tiepenger kevennetään käyttäen joko rengasrouhetta, kevytsoraa tai vaahtolasia. Tarkempi kevennystapa määritellään rakennussuunnitelmavaiheessa. Täsmennyksenä voidaan vielä todeta, että pohjamaata Kirkkotien kohdalla ei ole tarpeen stabiloida, kunta toteaa.

Valittaja nosti valituksessaan esille myös mm. sen, että tiesuunnitelmaa on muutettu suunnitelman hyväksymisen jälkeen.

Kunta muistuttaa vastineessaan, että Klaukkalan ohikulkutien urakka on nk. STK-urakka eli suunnittele, toteuta ja kehitä urakka.

– Urakan kilpailutusvaiheessa on todettu mm., että Klaukkalan ohikulkutien korkeusasemaa ei saa muuttaa Kirkkotien eritasoliittymän alueella. Näin ollen ohikulkutien tai Kirkkotien korkeusasemaa ei ole Kirkkotien eritasoliittymän alueella muutettu kehitysvaiheessa, kunta vastaa.

Valittaja ihmetteli myös työnaikaisia liikennejärjestelyitä ja niiden aiheuttamaa haittaa lähialueen asukkaille.

Kunta muistutti, että katusuunnitelmaehdotuksen nähtävillä olovaiheessa ei yleensä laadita suunnitelmaa työnaikaisista liikennejärjestelyistä, vaan niiden suunnittelusta vastaa urakoitsija ja ne hyväksytetään tilaajalla.

– Ajoneuvoliikenne nykyisellä Kirkkotiellä tulee olemaan mahdollista siihen asti, kunnes uusi Kirkkotien linjaus otetaan käyttöön. Jos on tarve tehdä esim. väliaikaisia tieyhteyksiä, niiden toteuttamisesta sovitaan erikseen tilaajan kanssa ja niiden toteuttamisesta ja poispurkamisesta vastaa urakoitsija.

– Toki ohikulkutien ja erityisesti Kirkkotien uuden linjauksen toteuttamisesta aiheutuu haittaa tienkäyttäjille ja lähialueen asukkaille, mutta haitta on tilapäinen ja kestää rakentamistöiden ajan, kunta toteaa.

Kun hallinto-oikeus on saanut kaikki tarvittavat vastineet, pääsee oikeus pohtimaan ratkaisua valitukseen.

Ohikulkutien pääurakoitsijana toimiva Kreate on arvioinut aiemmin, ettei valitus viivästytä ohikulkutien valmistumista.

Tien pitäisi valmistua syksyllä 2021.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut