Härtelö matkalla maineeseen – saako härkäpapujäätelö Suomen Menestysresepti 2019 -tittelin?

Klaukkalalaislähtöisen Anni Niskakosken (edessä) ja hänen opiskelutovereittensa yritys Lipasu Oy on nousukiidossa. Kuvassa taka-alalla Roosa Kukkonen. -

Taina Joutsen

Klaukkalalaislähtöisen Anni Niskakosken ja hänen opiskelutovereidensa perustama Lipasu Oy täyttää heinäkuussa vuoden. Nimensä mukaisesti yritys valmistaa jäätelöä – eikä mitä tahansa jätskiä vaan Härtelöä, joka on valmistettu härkäpavuista.

Elintarviketiedettä opiskeleva Niskakoski sai kuuden muun opiskelijan kanssa viime vuoden keväällä tehtäväkseen kehittää jotakin erityisruokavalioille sopivaa vilja- tai palkokasveista.

– Halusimme tehdä jotakin härkäpavuista. Härkäpapujäätelö kuulosti loistavalta ja hullultakin idealta, Niskakoski kertoo.

Nyt Härtelöä valmistetaan sopimusvalmistuksella yhdellä jäätelötehtaalla. Tuotanto on Niskakosken mukaan vielä pientä, mutta kasvunäkymiä paljon.

Anni Niskakoski kuvailee Härtelöä kermaiseksi ja täyteläiseksi, kasvipohjaiseksi jäätelöksi, joka valmistetaan kotimaisesta härkäpavusta sekä muista gluteenittomista, pähkinättömistä ja soijattomista raaka-aineista.

– Härtelö on vegaanille varma vaihtoehto, mutta halusimme luoda jäätelön, joka soveltuu kaikille muillekin, Niskakoski kertoo.

Härtelöä on saatavana kolmena eri makuna, suklaana, lime–passionina ja vadelma–rosmariinina.

– Suklaa on varma valinta jokaiselle suklaan ystävälle, lime puolestaan raikas ja kirpsakka, kun taas vadelma on pehmeämpi, Niskakoski opastaa.

Lipasu Oy:n ja Härtelön tarinaa voi jatkossa seurata katsomalla Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjaa. Sarja käynnistyy 30. kesäkuuta TV5:llä.

Nisakoski ja Härtelön muut kehittäjät ja Lipasu Oy:n osakkaat Annika Ikonen, Mirva Sorsila, Hilma Koskinen, Roosa Kukkonen, Francesca Åström ja Kaisa Andersson pääsivät nimittäin syksyllä 2018 käynnistyneen kilpailun finalistien joukkoon. Ohjelmassa he tekevät yrittämiseen liittyviä tehtäviä.

Elokuussa selviää, mikä resepti voittaa Suomalainen menestysresepti 2019 -tittelin.

Härtelöä ei toistaiseksi ole myynnissä Nurmijärvellä. Lähimmät paikat, joissa sitä pääsee maistelemaan, ovat Kauppakeskus Kaaren Sesonkipuoti Helsingin Kannelmäessä, K-supermarket Kilo Espoossa sekä K-supermarket Vihti.

Kuka?

Klaukkalassa 3-vuotiaasta asunut, nyt opiskelupaikkakunnalleen Helsinkiin muuttanut Anni Niskakoski kertoo löytäneensä täydellisen alan itselleen. Siinä yhdistyvät hänelle tärkeät asiat tiede ja ruoka.

Hän on päässyt ylioppilaaksi Arkadian yhteislyseon lukiosta, joka antoi hyvän pohjan etenkin kemiassa ja matematiikassa.

21-vuotias elintarviketieteiden kandidaatti aikoo jatkaa maisteriopintoihin. Jatkossa hän haluaa opiskella viljateknologiaa. Myös

lainsäädäntö ja elintarviketurvallisuus kiinnostavat.

Niskakoski on haaveillut omasta yrityksestä. Nyt haave toteutui odotettua nopeammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.