Järvimaan tonttijako pysyy jäissä – tontitta jäänyt valitti hallinto-oikeuteen

Järvimaan alueella Klaukkalassa oli tammikuussa myynnissä 15 tonttia.

Riikka Laine

Järvimaan tonttien luovutus pysyy jäissä, sillä tontitta jäänyt asukas on tehnyt tonttijaosta valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valittajan mukaan Nurmijärven kunnan käytössä ollutta ns. jatkuvan haun menettelyä ei ole suunniteltu ja toteutettu tonttien haun kilpailuttamiseen siten, että se kohtelisi kuntalaisia ja tontinhakijoita tasapuolisesti ja reilusti hallintolain ja hyvän hallintotavan vaatimukset toteuttaen.

Valituksen mukaan Klaukkalassa Valkjärven läheisyydessä sijaitsevan Järvimaan alueen tonttien hakumenettely on ollut monin tavoin hallintolain ja hyvän hallintomenettelyn vastainen.

Valittaja kertoo kuitenkin rajanneensa valituksensa mahdollisimman suppeaksi, jotta se voitaisiin ratkaista mahdollisimman pian hallinto-oikeudessa ja haitat muille tonttien hakijoille olisivat mahdollisimman pienet.

Käytännössä kunta ei voi luovuttaa 15 omakotitalotonttia niiden vuokraajille tai ostajille ennen kuin hallinto-oikeus ratkaisee asian.

Yleensä vastaavien asioiden käsittely kestää hallinto-oikeudessa 8–12 kuukautta.

Valittaja pyysi jo aiemmin Nurmijärven kunnan elinvoimalautakunnalta tontti en jaon uusimista sen tontin osalta, jota hän oli itse yrittänyt sähköisellä haulla hakea. Oikaisuvaatimuksessaan hän esitti, että kunta ratkaisisi arvonnalla saako tontin sähköisellä vai paperisella hakemuksella haun tehnyt. Toissijainen vaatimus oikaisuvaatimuksen tekijällä oli, että tonttihaku ja sen perusteella tehdyt tonttienluovutuspäätökset kumotaan ja tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Elinvoimalautakunta päätti kuitenkin hylätä vaatimukset (NU 25.4).

Nyt valittaja vaatii hallinto-oikeudelta ensisijaisesti oikaisuvaatimuksen palauttamista lautakunnan uudelleen käsittelyyn. Toissijaisesti hän vaatii hakemansa tontin osalta arvontaa tai alueen kaikkien omakotitonttien tontinluovutuspäätösten kumoamista ja että tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Hallinto-oikeuteen jättämässään valituksessa valittaja kertoo mm. saaneensa kunnasta väärää tietoa siitä, milloin valitus hallinto-oikeuteen pitää tehdä ja hän epäilee kunnan yrittäneen tehdä valituksesta lähes mahdotonta toimittamalla asiasta hänelle yli 1000 sivua päätösmateriaalia.

Valittaja huomauttaa myös, että kunta on esittänyt lautakunnalle oikaisuvaatimuksen vaateen erilaisena kuin oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatimuksensa esittänyt.

– Se tekee asian käsittelystä mielestämme hallintolain vastaisen ja pätemättömän.

Järvimaan alue

Valkjärven välittömässä läheisyydessa sijaitsevan Järvimaan alueen 15 tonttia tulivat hakuun 21. tammikuuta. Hakijoita oli yhteensä 44.

Tontit menivät kaupaksi vuorokaudessa.

Valituksen tehnyt asukas haki yhtä tonttia sähköisesti, mutta jäi ilman sitä, koska paperinen hakemus kirjattiin saapuneeksi aiemmin. Valittaja vetosi muun muassa siihen, että kunta ei ollut esittänyt mikä hakutapa oli ensisijainen. Sekä elinvoimalautakunta että vastineensa antaneet henkilöt ovat todenneet, että hakuilmoituksessa ei korostettu mitään hakutapaa ensisijaisena.

Tontteja oli mahdollista hakea useita siltä varalta, ettei saa haluamaansa tonttia, mutta oikaisuvaatimuksen tekijä haki vain yhtä tonttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.