Järvimaan tonttijako pysyy jäissä – tontitta jäänyt valitti hallinto-oikeuteen

Järvimaan alueella Klaukkalassa oli tammikuussa myynnissä 15 tonttia.

Riikka Laine

Järvimaan tonttien luovutus pysyy jäissä, sillä tontitta jäänyt asukas on tehnyt tonttijaosta valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valittajan mukaan Nurmijärven kunnan käytössä ollutta ns. jatkuvan haun menettelyä ei ole suunniteltu ja toteutettu tonttien haun kilpailuttamiseen siten, että se kohtelisi kuntalaisia ja tontinhakijoita tasapuolisesti ja reilusti hallintolain ja hyvän hallintotavan vaatimukset toteuttaen.

Valituksen mukaan Klaukkalassa Valkjärven läheisyydessä sijaitsevan Järvimaan alueen tonttien hakumenettely on ollut monin tavoin hallintolain ja hyvän hallintomenettelyn vastainen.

Valittaja kertoo kuitenkin rajanneensa valituksensa mahdollisimman suppeaksi, jotta se voitaisiin ratkaista mahdollisimman pian hallinto-oikeudessa ja haitat muille tonttien hakijoille olisivat mahdollisimman pienet.

Käytännössä kunta ei voi luovuttaa 15 omakotitalotonttia niiden vuokraajille tai ostajille ennen kuin hallinto-oikeus ratkaisee asian.

Yleensä vastaavien asioiden käsittely kestää hallinto-oikeudessa 8–12 kuukautta.

Valittaja pyysi jo aiemmin Nurmijärven kunnan elinvoimalautakunnalta tontti en jaon uusimista sen tontin osalta, jota hän oli itse yrittänyt sähköisellä haulla hakea. Oikaisuvaatimuksessaan hän esitti, että kunta ratkaisisi arvonnalla saako tontin sähköisellä vai paperisella hakemuksella haun tehnyt. Toissijainen vaatimus oikaisuvaatimuksen tekijällä oli, että tonttihaku ja sen perusteella tehdyt tonttienluovutuspäätökset kumotaan ja tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Elinvoimalautakunta päätti kuitenkin hylätä vaatimukset (NU 25.4).

Nyt valittaja vaatii hallinto-oikeudelta ensisijaisesti oikaisuvaatimuksen palauttamista lautakunnan uudelleen käsittelyyn. Toissijaisesti hän vaatii hakemansa tontin osalta arvontaa tai alueen kaikkien omakotitonttien tontinluovutuspäätösten kumoamista ja että tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Hallinto-oikeuteen jättämässään valituksessa valittaja kertoo mm. saaneensa kunnasta väärää tietoa siitä, milloin valitus hallinto-oikeuteen pitää tehdä ja hän epäilee kunnan yrittäneen tehdä valituksesta lähes mahdotonta toimittamalla asiasta hänelle yli 1000 sivua päätösmateriaalia.

Valittaja huomauttaa myös, että kunta on esittänyt lautakunnalle oikaisuvaatimuksen vaateen erilaisena kuin oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatimuksensa esittänyt.

– Se tekee asian käsittelystä mielestämme hallintolain vastaisen ja pätemättömän.

Järvimaan alue

Valkjärven välittömässä läheisyydessa sijaitsevan Järvimaan alueen 15 tonttia tulivat hakuun 21. tammikuuta. Hakijoita oli yhteensä 44.

Tontit menivät kaupaksi vuorokaudessa.

Valituksen tehnyt asukas haki yhtä tonttia sähköisesti, mutta jäi ilman sitä, koska paperinen hakemus kirjattiin saapuneeksi aiemmin. Valittaja vetosi muun muassa siihen, että kunta ei ollut esittänyt mikä hakutapa oli ensisijainen. Sekä elinvoimalautakunta että vastineensa antaneet henkilöt ovat todenneet, että hakuilmoituksessa ei korostettu mitään hakutapaa ensisijaisena.

Tontteja oli mahdollista hakea useita siltä varalta, ettei saa haluamaansa tonttia, mutta oikaisuvaatimuksen tekijä haki vain yhtä tonttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 7. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 13. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 14. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 15. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.