Nurmijärvi nostamassa kunnallisveroa hitusen – investointeja karsitaan reippaasti

Kuvituskuva. Ulla Yliherne

Riikka Laine

Nurmijärvi tulee näillä näkymin korottamaan kunnallisveroaan ensi vuoden alussa. Veronkorotus on kuitenkin alustavan linjauksen mukaan maltillinen, 0,25 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaisi sitä, että kunnallisveroprosentti olisi vuonna 2020 19,75.

Tämä asia linjattiin keskiviikkona, kun kunnanvaltuusto vahvisti Nurmijärven Kestävän kasvun -ohjelman vuosille 2020-2026.

Nuuka-ohjelman ydintavoitteena on hidastaa velkaantumista ja kääntää lopulta velkaantuminen laskuun lähemmäs valtakunnallisia keskiarvoja.

Kunnan johto laati ohjelmasta ensin päättäjille viisi erilaista skenaariota, joissa kaikissa oli pohjalla käyttötalouden menojen karsiminen, investointien keventäminen sekä rahoituspohjan vahvistaminen. Skenaarioiden ero oli lähinnä siinä, miten paljon investointeja esitetään karsittavaksi ja miten paljon rahoituspohjaa esitetään vahvistettavaksi veroprosenttia korottamalla.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä esitti päättäjille valittavaksi skenaariota, jossa kunnallisveroa olisi korotettu kerralla 0,75 prosenttiyksikköä ja investointien sopeuttamistarve olisi ollut 20,4 Me vuodessa.

Kunnanvaltuusto valitsi kuitenkin skenaarion, jossa kunnallisveroprosentti nousisi vain 0,25 prosenttiyksikköä. Tässä skenaariossa investointien sopeuttamistarve on alustavan laskelman mukaan 25,5 Me vuodessa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa totutun investointitason merkittävää sopeuttamista, kunnan palvelutuotannon tuottavuuden lisäämistä sekä omaisuuden kriittistä tarkastelua, kuten tehottomassa käytössä olevista toimitiloista luopumista, talousjohtaja Ville Rajahalme kuvaa.

Mäkelä kiitti valtuutettuja keskiviikkona siitä, että yhteinen linjaus talouden raameista on nyt tehty ja virkamiehet pääsevät valmistelemaan palveluverkkotyötä ja talousarviota siltä pohjalta.

– Oma esitykseni perustui siihen, että huomioiden korjausvelka, akuutit investointitarpeet ja kasvun vaatimat investoinnit, meillä ei olisi mahdollisuutta karsia investointimäärää pienemmäksi kuin esittämässäni skenaariossa.

– Mutta tärkeintä on, että valtuustossa syntyi selkeä päätös. Palveluverkkosuunnitelmaa sekä ensi vuoden budjettia lähdetään laatimaan nyt siltä pohjalta, että investointeja karsitaan todella reippaasti, omaisuutta realisoidaan ja tuottavuutta parannetaan. Olen iloinen siitä, että valtuustossa on yhtenäinen tahtotila sille, että taloutta ryhdytään rakentamaan terveemmälle pohjalle nyt, ennen kuin todelliset ongelmat syntyvät, Mäkelä sanoo.

Rajahalme muistuttaa, että päättäjät ovat vaikeassa paikassa. Nurmijärven kunnan taloudellinen tilanne on haasteellinen. Kunnan toiminnan ja erityisesti investointien rahoitusvajetta keskeisesti kuvaava toiminnan ja investointien rahavirta on ollut vuodesta 2012 lähtien voimakkaasti negatiivinen. Lisäksi viime vuoden osalta tilikauden alijäämä painui 12 miljoonaan euroon ja kuluvana vuonna alijäämäuhka nousee vuoden ensimmäisen neljänneksen perusteella yli kuuteen miljoonan euron.

Samalla Rajahalme kuitenkin muistuttaa, että Nuuka-ohjelman vahvistamisen yhteydessä tehty kunnallisveroprosentin linjaus ei kuitenkaan ollut vielä lopullinen päätös asiasta. Lopullisesti kunnallisveronkorotuksesta päätetään marraskuussa talousarviokokouksen yhteydessä.

– Nyt valittiin linja, jolta pohjalta lähdetään etenemään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.