Pikku G:n kasvutarina näkyy uudella levyllä – "onhan tässä vuosien varrella ollut kaikenlaista"

Henri Vähäkainu eli Pikku G kertoo osanneensa vasta toisella tulemisellaan nauttia festarikeikkojen tunnelmasta. Julius Konttinen

Toni Tervo

Jos Henri Vähäkainulle olisi reilut kaksi vuotta sitten kerrottu missä hän on nyt, hän olisi todennäköisesti nauranut epäuskoisesti päälle.

Kuitenkin tässä hän on: Warnern Musicin haastatteluhuoneessa kertomassa Pikku G:n uudesta juuri ilmestyneestä paluulevystä.

– Rehellisesti sanottuna en voinut mitenkään uskoa, että Pikku G tulisi vielä takaisin, mies päivittele.

Vähäkainun paluu 2000-luvun alkupuolella villinneen räppärin saappaisiin alkoi yhdestä tilauskeikasta ja paisui kesän mittaiseksi festarikiertueeksi. Aika nopeasti miehelle kävi kuitenkin selväksi, että Pikku G ei olisi pelkkä nostalgia-artisti.

– Oli omalla tavallaan aika rankkaa löytää se, että miltä Pikku G kuulostaa tänä päivänä. Tosi moni asia on kuitenkin muuttunut niistä ajoista, kun itse aloitin. Esimerkiksi sosiaalinen media on muuttanut artistin ja fanin vuorovaikutuksen täysin.

Vähäkainu järkeili, että jos artisti avaa yksityiselämäänsä faneille somen kautta yhä enemmän, niin miksi hän pitäisi sitä piilossa levyllä. Tuloksena oli albumi, jota mies kutsuu elämänsä henkilökohtaisimmaksi.

– Onhan tässä vuosien varrella ollut kaikenlaista. Ylä-ja alamäkeä. Kun niistä puhuu tarpeeksi aidosti, niin ihmiset pystyvät samaistumaan.

– Olen saanut levystä tähän mennessä tosi kivaa palautetta. Ihmiset sanovat, että se kuulostaa aikuiseksi kasvaneelta Pikku G:ltä. Ja se tuntuu mahtavalta, mies hymyilee.

Vähäkainu kertookin osanneensa vasta nyt toisella tulemisellaan nauttia esimerkiksi festarikeikkojen tunnelmasta.

– Nyt asiat ottaa jotenkin rennommin. Luulen, että se näkyy uudessa musassakin.

– En ole kuitenkaan mitenkään hylkäämässä vanhaa Pikku G:n tuotantoa. Olen kuullut, että ne biisit ovat monelle olleet sukupolvikokemus ja haluan ehdottomasti pitää ne ohjelmassa.

Ennen Pikku G:ksi palaamista Vähäkainu päätyi teknologia-alalle. Mies suunnitteli kavereidensa kanssa omaan käyttöön ohjelmiston, joka toimii työkaluna yritysten digitalisaation helpottamiselle.

Pian he huomasivat, että sana oli alkanut kiiriä. Tuolloin Vähäkainu ja hänen ystävänsä päättivät ottaa suuren taloudellisen riskin.

– Monet muut alkoivat kiinnostua siitä ihan ulkomaita myöten. Pistimme kaikki rahat peliin ja aloimme kehittää tuotetta markkinoille. Ensimmäiset vuodet olivatkin sellaisia, että ei tullut nostettua liksaa ollenkaan. Piti vaan huolehtia, että työntekijät saavat rahansa.

Tällä hetkellä miehen firmalla pyyhkii hyvin.

– Skypen perustaja on yksi pääsijoittajistamme ja meillä on yli 200 000 sovelluskäyttäjää yli sadasta maasta.

Pikku G tunnetusti lauloi alkuvuosinaan Me ollaan nuoriso, me ollaan tulevaisuus. Vähäkainu on omassa roolissaan ottanut tähän konkreettisen näkökulman.

– Jeesaan paljon nuoria yrittäjiä ja käyn kouluissa puhumassa aiheesta. Yrittäjänä olo ei aina ole helppoa ja en olisi itse lähtenyt siihen, jos olisin tiennyt etukäteen mitä kaikkea pitää kestää.

– Toisaalta omalla tavallaan olen aina ollut yrittäjä. Sitähän artistina oleminenkin on.

Pikku G

Henri Vähäkainu on syntynyt Nurmijärvellä 9.3.1987.

Hän kävi myös koulunsa Kirkonkylässä, mutta on sittemmin helsinkiläistynyt.

Pikku G:n ensimmäisen albuminsa Räjähdysvaara julkaistiin vuonna 2003. Se oli vuoden 2003 myydyin äänite Suomessa.

Pikku G julkaisi uusimman levynsä Kilometrit 29.5.2019.

Nykyisin hän on rap-artisti ja yrittäjä AppGyver-nimisessä teknologiayrityksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä
 2. Betonirekka suistui tieltä – kuskille lieviä vammoja
 3. Asuntoon päässyt orava pelotti lapsia – pelastuslaitos palautti takaisin luontoon
 4. Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely avautui – esillä paljon paikallista taidetta
 5. Iso tapahtuma tulossa: Shop Up Days ja Timanttijahti yhtäaikaa Nurmijärvellä
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Mielipide: Oikeaoppinen kierrätys kaikkien etu
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.